Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild. Foto: Arkivfoto: Pavel Golovkin/TT

Svenskt laboratorium bekräftar novitjok

Uppdaterad
Publicerad

Två laboratorier har oberoende av varandra bekräftat Tysklands slutsatser kring fallet med Aleksej Navalnyj: den ryske regimkritikern förgiftades med nervgiftet novitjok.

– Jag kan bekräfta att vi tagit emot en sådan förfrågan, och accepterat ett sådant uppdrag och genomfört det. Vi kan bekräfta att vi ser samma resultat som det tyska laboratoriet, det vill säga att det finns inget tvivel att det handlar om de här ämnena, säger Åsa Scott, avdelningschef Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå, till TT.

Scott säger att uppdraget kom från det tyska systerlaboratoriet den 4 september.

– Väldigt stolt över vår personal att vi kan stödja på det här sättet, säger Scott.

Enligt Reuters ska även ett franskt laboratorium ha bekräftat de tidigare tyska slutsatserna, enligt den tyska regeringen.

”Vi upprepar uppmaningarna till Ryssland att förklara sig gällande dessa händelser. Vi står i tät kontakt med våra europeiska partners för ytterligare åtgärder”, lyder ett uttalande från Angela Merkels talesperson Steffen Seibert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.