Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj vårdas på Charitésjukhuset i Tyskland där han nu har vaknat upp och sägs kunna tala. Foto: Hayong Yeon, TT

Oro för nya attacker mot Navalnyj – säkerheten skärps

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten skärps nu kring den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som vårdas i Tyskland efter att ha blivit förgiftad med nervgiftet Novitjok.

För varje dag som går förbättras Navalnyjs hälsotillstånd, men samtidigt ökar oron för nya attentat. Därför lägger polismyndigheten i Berlin allt större resurser på att skydda honom.

Att man anser att hotbilden mot Navalnyj skärpts är ännu inte officiellt bekräftat. Men enligt tongivande tyska medier har antalet poliser på och kring avdelningen på Charitésjukhuset, där Navalnyj vårdas, utökats. Liksom personkontrollerna av individer som rör sig i närheten av sjukhuset.

Åtgärderna vidtas då Navalnyj, om han fortsätter att tillfriskna, kan väntas få fler besök – och på nytt komma att betraktas som en fara av sina fiender. Enligt Der Spiegel har den ryske regimkritikern numera ständigt en polis vid sin sida som skydd.

”Kommer kunna minnas”

Enligt deras källor kan Navalnyj nu tala och kommer förmodligen att kunna minnas detaljer kring vad som föregick hans snabba insjuknande under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti.

De ryska läkarna påstod att de inte funnit några bevis på förgiftning, och Navalnyj flögs under stor internationell uppmärksamhet till Tyskland. Där slog man snabbt fast att han blivit förgiftad med det sovjetiskutvecklade nervgiftet Novitjok.

I måndags berättade ansvariga på Charitésjukhuset i Berlin att Navalnyj väckts ur den medicinska koma han placerats i efter den ödesdigra flygningen. Sedan dess har hans tillstånd enligt medieuppgifter stadigt förbättrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.