Om Sverige skulle gå med i Nato tror statsminister Magdalena Andersson att de säkerhetsgarantier landet skulle ge skulle handla om ett särskilt ansvar för Östersjön. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenskt Natobesked närmar sig

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) räknar med att slippa kärnvapen på svensk mark vid ett Natomedlemskap.

– Där har ju både Norge och Danmark deklarerat att de inte vill ha kärnvapen på sin mark och det har respekterats. De har sagt att de varken vill ha trupp, fasta baser eller kärnvapen på sin mark och det har respekterats, säger statsministern.

Även om statsminister Magdalena Andersson inte gick närmare in på Nato under sitt första majtal var frågan närvarande. 

För sina partikamrater i Sundbyberg svarade hon på Natofrågor och utvecklade resonemanget om för- och nackdelar med ett medlemskap.

På frågan vilka de största nackdelarna är pekade hon på tre: Att Sverige inte bara får, utan även måste ge säkerhetsgarantier, att Sverige har varit alliansfritt i 200 år och att det är en stor sak att ändra den positionen, samt att det kan bli ryska motreaktioner på en svensk Natoansökan.

Efter Rysslands attack mot Ukraina gäller det enligt henne att fundera på vad som är bäst och säkrast för Sverige.

– Man har ju säkerhetsgarantier, om Sverige blir attackerat då har vi bättre möjligheter att få stöd från andra länder, sade Andersson.

Särskilt ansvar för Östersjön

Men samtidigt underströk hon att även Sverige måste ge säkerhetsgarantier till andra Natomedlemmar.

– För Sveriges del, om vi går med i Nato, handlar det om att vi har ett särskilt ansvar för Östersjön skulle jag tro, säger Andersson.

Enligt henne är det naturligt att man inom Nato får ta ett större ansvar för säkerheten i den region man befinner sig i. För Finland kan det bli aktuellt att ta ett särskilt ansvar för de baltiska staternas säkerhet, enligt Andersson.

Ett besked om en eventuell Natoansökan kommer allt närmare. Den 14 maj ska de finländska socialdemokraterna ge sitt besked och både svenska och finska regeringen har flera gånger betonat vikten av att de samordnar sina besked.

– Om de väljer att gå med i Nato, då ökar det så klart spänningarna i vårt närområde. Sverige blir mer utsatt om vi inte blir medlemmar, säger Andersson.

Ett svenskt besked ser ut att komma tidigast 13 maj då den nya säkerhetspolitiska analysen ska vara klar och dagen innan har Socialdemokraterna avslutat sin interna dialog om Nato.

Statsministern om ryska kränkningen

Så sent som i fredags skedde en ny kränkning av svenskt luftrum, men Andersson gav inget klart svar på om det ska tolkas som en upptrappning från rysk sida.

På frågan om det finns en hotbild som svenska folket inte fått information om svarar statsministern.

– Det är klart att det finns underrättelseinformation som regeringen har tillgång till som man alltid håller sekretess på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.