Inte lika allvarligt som i fjol, men långsiktigt ett stort problem. Det säger Svenskt vattens kommunikationschef Dan Löfgren om vattenbristen. Foto: Pontus Lundahl/Erik Simander/TT

Svenskt Vatten: ”Långsiktigt är vattenbrist ett stort problem”

Uppdaterad
Publicerad

18 av landets 290 kommuner har infört bevattningsförbud, uppger Svenskt Vatten. Det är färre än förra året.

– Situationen i år är inte riktigt lika allvarlig som förra året. Långsiktig är vattenbrist ett stort och växande problem säger kommunikationschef Dan Löfgren.

På måndagen hade 18 kommuner infört någon form av bevattningsförbud, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Det är bekymmersamt även om det inte är lika illa som förra året, säger Dan Löfgren.

Klimatkrisen

Vad innebär förbuden?

– Det kan vara lite olika utformade. En vanlig begränsning är att man inte får bevattna med slang eller vattenspridare. Man får bevattna med kanna.

– Vår viktigaste uppmaning är att man har koll på vilka restriktioner man har lokalt. Det kan variera.

Färre förbud

I maj 2018 rapporterade SVT Nyheter att 27 kommuner hade infört bevattningsförbud. Ytterligare 72 kommuner hade uppmanat invånarna till sparsamhet med vatten.

Eftersom värmen kom senare i år är det färre kommuner som infört bevattningsförbud – hittills. Men situationen är ändå bekymmersam.

– Långsiktig är vattenbrist ett stort och växande problem, säger Löfgren.

Svårkontrollerat

Lagstiftningen är inte tillräckligt skarp, anser Svenskt Vatten. I praktiken innebär det att om någon bryter mot ett bevattningsförbud så har man två veckor på sig att stänga av en vattenspridare.

– Många huvudmän har inte utfärdat ett uttryckligt förbud eftersom det är svårt att kontrollera.

Dan Löfgren, kommunikatsionschef, Svenskt Vatten. Foto: Svenskt vatten

Brist i 15 län

På måndagen uppgav SMHI att det är risk för vattenbrist i 15 av 21 län. Men problemet är inte bara brist i vattenmagasinen. Vissa vattenverk har även brist på kapacitet.

Dan Löfgren berättar att på vissa håll ökade vattenkonsumtionen med 50 procent under värmeböljan 2018.

– Man kan inte köra mer än 100 procent, säger han.

Klimat och befolkning

Svenskt Vatten uppger att det är en kombination av klimatförändringar, befolkningstillväxt och anläggningar som inte byggs ut i den utsträckning det behövs som är orsaken till brist på vatten.

– Många har byggt ut bra, men andra har inte alls byggt ut lika bra. Till slut har man kommit till vägs ände. Då behöver man investera i ny kapacitet.

Bevattningsförbud

Förbuden gäller hela kommunen, om inte annat anges. Sveriges geologiska undersökning, SGU, informerar löpande om årets situation, t.ex. vilka delar av landet som kan beröras av vattenbrist. Information om risk för vattenbrist tas fram i samverkan mellan SGU och SMHI.

Källa: Svenskt Vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet