Visa alla (2)
Visa alla (2)

Sverige deltar i Natos specialförband

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna säger ja till svenskt deltagande i Natos avancerade snabbinsatsstyrkor.

Sverige kommer nu för första gången att börja öva med Natos mest kvalificerade förband, snabbinsatsstyrkan NRF (Nato Reaction Forces).

Det står klart sedan Socialdemokraterna ändrat uppfattning och nu säger ja till ett deltagande.

– Det som erbjuds här är alltså en hög komplexitet på övningarna, det är avancerade övningar och på ett sånt sätt som vi inte klara av att genomföra själva i Sverige.

S ger klartecken

– Dessutom så lägger vi oss nu på samma nivå när det gäller relationen till Nato som militärt alliansfria Finland, säger Försvarsutskottets ordförande, Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

2008 gick Finland med i Natos snabbinsatsstyrkor men Socialdemokraterna sa då nej till ett svenskt deltagande.

I januari vädjade Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, återigen till Sverige att delta i styrkorna eftersom insatsen i Afghanistan snart är avslutad.

Regeringen har hela tiden varit positiv till ett deltagande men vill gärna ha med Socialdemokraterna på ett beslut och nu har Socialdemokraterna gett regeringen klartecken till att anmäla Sverige till ett deltagande i snabbinsatsstyrkorna

– Vi behöver ha det här för att spetsa vår kompetens och bibehålla den i framtiden, säger Peter Hultqvist.

”Dörren stängd annars”

Enligt försvarsmakten kommer nu Sverige att börja öva olika stridsförlopp med dom mest kvalificerade Natoförbanden i Europa och USA.

Det bedöms leda till en utveckling av svensk försvarsförmåga då Sverige får tillgång till avancerad information om krav och standard inom Nato – ett steg till fördjupat samarbete.

– Det är klart att det är ett samarbete. Vi har redan ett partnerskap och vi jobbar ihop på olika sätt och vi gör det här utav det sakskälet att vi anser att vi vill ta tillvara möjligheterna till att förbättra vår militära förmåga och kompetens. Den dörren skulle vara stängd annars, säger Peter Hultqvist om det samarbete med Nato som nu ska fördjupas.

Socialdemokraterna betonar dock att ett deltagande i dessa övningar inte strider mot Sveriges alliansfrihet och att ett svenskt Natomedlemskap inte är aktuellt trots ett alltmer fördjupat samarbete.

Vänsterpartiet kritiskt

Jonas Sjöstedt (V) beklagar Socialdemokraternas klartecken. Enligt honom är deltagandet i specialstyrkorna ytterligare ett steg närmare ett NATO-medlemskap.

– Steg för steg är vi påväg in i en militärallians, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet