Kriminologen: Sverige är ganska förskonat från den här typen av händelser

Uppdaterad
Publicerad

Att en polis mördas i tjänst är inget som tillhör det vanliga i Sverige. Under de senaste 120 åren har det förekommit ett 30-tal fall. 

– Rätt många av de fallen inträffade i början av 1900-talet, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Mordet på polismannen under natten till torsdagen blir det sjätte som har skett sedan nittiotalet i Sverige. Det senaste var för 14 år sedan, år 2007. 

Åker alltid fast 

I de tidigare fallen där poliser dödats har det skett i samband med antingen flykt eller vid väpnad konfrontation som till exempel ett rån. Eller så har det varit en person som lidit av psykisk ohälsa och som skulle omhändertas av polisen. 

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

I dödsskjutningen på Biskopsgården finns det dock ännu ingen misstänkt gärningsperson och motivet bakom mordet är oklart. 

– Nu vet vi inte hur det ser ut eller vad som har inträffat i det här fallet, det kan vara så att gärningsmannen inte ens visste att det var en polis man sköt. Det vi dock vet är att de nästan alltid åker fast. Det finns bara ett fall som är ouppklarat, säger Jerzy Sarnecki.

”Korkat att angripa polis”

Skjutvåldet i kriminella kretsar i landet har ökat drastiskt under det senaste decenniet. Enligt Sarnecki brukar poliser inte vanligtvis angripas, utan våldsamma personer kanske hotar dem i första hand. 

Samtidigt har de kriminella kretsarna beväpnat sig kraftigt under det senaste decenniet och har hög våldsbenägenhet. Detta ökar kraftigt risken för dödligt våld även mot poliser.

– Ur de kriminellas synvinkel är det under normala omständigheter ganska korkat att angripa en polis. De vet att polisen kommer mobilisera sig då och att trycket mot dem kommer att öka, vilket är dåligt för affärerna, säger Jerzy Sarnecki.

Antal poliser som avlidit under tjänstgöring på grund av dödligt våld. Foto: Johan Hallnäs / TT

Ovanligt farlig situation

Den senaste tidens polisinsatser har dock varit framgångsrika, i synnerhet de internationella operationerna ”Encrochat” och“Trojan shield”. Den sistnämnda ledde till att 155 personer med koppling till svensk gängkriminalitet greps. Detta kan i sin tur innebära att risken för att poliser attackeras ökar, menar Sarnecki. 

– När det uppstår turbulens i kriminella kretsar då ökar också våldsbenägenheten. Men jag vill understryka att vi ändå är ganska förskonade från att poliser mördas fast att situationen är ovanligt farlig just nu, säger Jerzy Sarnecki. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet