Foto: TT

Sverige överväger skärpta flygplatskontroller

Publicerad

Både USA och Frankrike har infört skärpta kontroller på grund av en oro för nya svårupptäckta bomber. Sverige undersöker just nu om säkerhetskontrollerna ska utökas och på vilket sätt i sådana fall.

Transportstyrelsen ger inget besked i frågan om skärpta flygplatskontroller just nu men säger att de arbetar med den och undersöker saken.

– Vi håller på att arbeta med om det ska införas och vilka åtgärder det blir i sådana fall, säger Henrik Olars, pressansvarig på Transportstyrelsen.

– Det är ingenting som påverkar säkerhetskontrollerna i nuläget. Vi följer normala rutiner och kollar läget med de berörda myndigheterna, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

Vill inte avslöja vad man letar efter

Enligt nyhetsbyrån Reuters kan man inte upptäcka de nya sprängämnena som USA varnar för i dagens säkerhetskontroller. Sprängladdningarna har kallats för icke-metalliska bomber, en beskrivning som Henric Östmark på Försvarets forskningsinstitut inte bekräftar. Exakt vad det handlar om för sprängämne vill han dock inte gå närmare in på.

– När det gäller säkerhet kring flyg så vill man inte gå ut och peka på vad det är man letar efter. Man vill låta de som håller på med det här sväva i okunnighet, säger forskningschef Henric Östmark på Försvarets forskningsinstitut (FOI).

Åtta direktförbindelser till USA

Från Sverige finns det åtta direktförbindelser till amerikanska städer. För de resenärerna är det än så länge de normala säkerhetsrutinerna som gäller.

– Vi följer säkerhetsläget och blir det några förändringar så kan vi ganska omgående införa dem. Det kan till exempel röra om att röntga skor eller liknande, men eftersom det gäller säkerhetsarbete kan jag inte ge mer ingående info om det, betonar Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

Franrike skärper kontrollen

Efter att USA på onsdagen varnade för terrorgrupper som kan ha tagit fram en nytt sorts icke-metalliska bomber skärper Frankrike, på begäran av USA, säkerheten på landets flygplatser. Förhoppningen är att de nya åtgärderna ska kunna genomföras utan någon större påverkan för passagerarna, men förseningar är möjliga, enligt ett uttalande från den franska flygmyndigheten DGAC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA skärper flygplatskontroller

Mer i ämnet