Foto: TT

Fler saker på flyg kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya terrorhot får inte flygresenärer till USA längre ta med sig oladdade mobiltelefoner, läsplattor eller datorer. Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll befarar att även plastleksaker kan komma att bannlysas.

USA:s transportsäkerhetsmyndighet förbjuder oladdade mobiltelefoner, bärbara datorer och surfplattor ombord på flygplan på väg till USA från vissa utländska flygplatser.

Är inte telefonen laddad åker den troligtvis direkt i soptunnan. Anledningen är att den kan innehålla sprängmedel om den är oladdad. Är telefonen laddad, kan den inte ha det syftet och därför är det bara oladdad elektronik som förbjuds.

USA skärper flygplatskontroller

– Eftersom man inte har den här högteknologiska analysatorn, neutronkanonen, som verkligen kan avgöra om det är sprängladdning eller inte, måste man kunna kontrollera elektroniken manuellt, säger flygexperten Hans Kjäll i Gomorron Sverige.

Så drabbas svenskar

Svenskar kan drabbas av långa köer och deras utrustning kan komma att kontrolleras extra noggrant.

– Det kan skapa irritation. Men passagerarna måste ha lite tålamod, eftersom det är deras säkerhet det handlar om, säger Hans Kjäll.

Varför kommer de nya säkerhetsåtgärderna nu?

– Det beror på det spända läget i Mellanöstern och Afrika. Det finns ett antal grupper som hotar västvärlden. Flyget är ett väldigt utsatt objekt och om man attackerar det får man stor publicitet. Det är precis det grupperna vill.

Även Frankrike skärper sina flygplatskontroller och Sverige överväger att skärpa kontrollerna.

– Det är inte säkert att Europa fattar ett enat beslut, utan kanske snarare överlåter åt nationerna att bestämma om de vill skärpa kontrollerna, säger Hans Kjäll.

Plastleksak kan vara bomb

Nyligen kom uppgifter om att terrorister utvecklat en ”osynlig bomb” av plast.

– Man kan också tänka sig en vanlig plastleksak, som ser väldigt oskyldig ut, är en softistikerad bomb, säger Hans Kjäll.

Betyder det att man inte får ta med sig någonting av plast då?

– Det kan bli ett tillfälligt förbud. Men när fler flygplatser börjar använda neutronkanoner, kommer man kunna avgöra om saker innehåller sprängämnen, men det tar tid att implementera kanonerna.

Fler säkerhetsåtgärder att vänta

Många anser att det aldrig går att skydda sig och att all den här krångliga kontrollen bara stökar till det för vanliga människor. De menar att terrorister ändå kan utföra illdåd om de vill. Men Hans Kjäll håller inte med.

– Det kan tyckas att terroristen är en liten delmängd av alla som flyger. Men att hitta denna nål i höstacken är fundamentalt. Den handlar om flygplanets existens eller inte. Den här insatsen är verkligen motiverad.

Men hittar man några sådana här nålar?

– Ja, absolut, man hittade till exempel en bomb i en klack på en sko på en Atlantflygning, avsedd för att spränga flygplanet.

Får vi se fler sådana här säkerhetsåtgärder eller blir säkerhetsutrustningen bättre så vi slipper krångla?

– Ja, vi får se fler åtgärder, men de kommer nog inte att drabba resenärerna på samma sätt, eftersom utrustningen blir mer rationell. Det beror också på hur hotbilden i världen utvecklas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA skärper flygplatskontroller

Mer i ämnet