USA skärper kontroll på flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter kommer under de närmaste dagarna att skärpa säkerheten på vissa flygplatser i Europa och Mellanöstern som har direktflyg till USA.

Orsaken sägs vara oro för att terrorgrupper utvecklat nya sprängämnen som inte upptäcks i dagens säkerhetskontroller. Det uppger landets säkerhetsminister Jeh Johnson.

”Av förklarliga skäl kommenterar vi inte dessa förändringar i detalj. Majoriteten av passagerarna ska inte uppleva några större störningar”, meddelar Transportmyndigheten i Storbritannien, ett av de länder som omfattas av förändringarna, enligt BBC.

USA skärper flygplatskontroller

Kraven på skärpt kontroll på flera flygplatser i Europa och Mellanöstern kommer efter att USA på onsdagen varnat för att terrorgrupper i Syrien och Jemen med kopplingar till al-Qaida kan ha tagit fram en ny sorts icke-metalliska bomber.

Dessa sprängladdningar upptäcks inte i dagens säkerhetskontroller. Planen är därför att installera nya säkerhetsanordningar som upptäcker sprängämnen och öka kontrollen av passagerarnas elektronik, rapporterar Reuters.

I Sverige har Transportstyrelsen inte beslutat om eventuella åtgärder på svenska flygplatser, säger presschef Henrik Olars, som bekräftar att myndigheten varit i kontakt med USA.

– Vi har fått en formell begäran, men vad den innehåller är hemligt, säger han.

Från Sverige finns åtta direktförbindelser med amerikanska städer, samtliga från Arlanda i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA skärper flygplatskontroller

Mer i ämnet