Här är S ”affärsplan” för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

”En ny affärsplan för Sverige” – så kallar oppositionen sin skuggbudget. Som handlar mer om näringsliv än om välfärd.

Toppnamnen inom S, Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Carin Jämtin och Mikael Damberg, kom till Gomorron Sverige för att prata om sin skuggbudget. Stefan Löfven berättade att det finns fyra områden oppositionen vill satsa på.

1. Få upp kunskapsnivån på världsledande nivå.
2. Skapa jobb.
3. Stänga ”rekryteringsgapet” – eftersom det finns många arbetslösa samtidigt som många företag vill ha arbetskraft.
4. Satsa på innovation.

– Vi ska investera i mer och bättre utbildning. Regeringen drar ner på högskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Även grundskolan brottas med stora problem. Vi vill investera i lärarnas kompetens, säger Mikael Damberg, gruppledare Riksdagen.

Oppositionen vill också göra det mer lönsamt för företag att bedriva forskning och utveckling. Små och nystartade företag ska kunna få en skatterabatt.

Små företag ska växa och bli världsledande

– Det är de här små företagen som har möjlighet att växa och bli världsledande företag. Det enda du behöver visa upp är bevis på att du bedriver forskning så får du rabatt på arbetsgivaravgiften, Magdalena Andersson ekonomisk-politisk talesperson.

Det behövs även en ”förskola som omfattar fler”. Därför vill oppositionen investera i fler och bättre förskolor. Och ge möjlighet att ge förskola till de som inte har det i dag. Men vi har en allmän förskola i Sverige. På frågan vilka personer man pratar om svarar Mikael Damberg:

– Det vet du säkert själv.  

– Om barnomsorgen fungerar bra för föräldrarna finns det också större möjlighet att vara med på arbetsmarknaden, tillägger Stefan Löfven.

Löfven pratar även om att förbättra äldreomsorgen. Som även den är ett hinder för de som behöver arbeta.

– Vi måste har mer resurser till välfärden, för den bidrar i sig till att folk kan vara i arbete, vi måste se den kopplingen, säger han. 

Måste hålla oss till budgetreglerna

Det här är reformer som kostar miljarder. Hur många miljarder vill ingen svara på. Magdalena Andersson kritiserar i dag, precis som i debatten med Anders Borg i Rapport på fredagen, att regeringen inte håller sig till budgetreglerna.

– Styrkan hos Sverige under den Europeiska krisen har varit att vi har starka statsfinanser. För att vi hållit oss till budgereglerna, säger hon.

Leif Pagrotsky har lagt fram förslag på mer skattsänkningar för pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa.

– En viktig slutsats är att skatter ska inte betraktas bara för sig. Skatter ska betraktas i samband med de utgifter man har. Vi ska ha en konkurrenskraftig skattesats i Sverige, säger Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skuggbudgetar

Mer i ämnet