Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om de nya Patriot-robotarna i klippet. Foto: SVT/Försvarsmakten

Sverige beställer fler Patriot-robotar av USA

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets Materielverk (FMV) har gjort en ny beställning av robotar till luftvärnssystemet Patriot från USA. Prislapp och antal robotar är hemligt. På sikt kan hela affären, som inleddes för fem år sedan, kosta omkring 30 miljarder svenska kronor.

Det var 2018 som USA:s regering godkände Sveriges begäran att köpa luftvärnsystemet Patriot som ska skydda mot inkommande mål i luften. USA beviljade då ett maximalt tak för leverans av Patriot till Sverige som motsvarar 3,2 miljarder dollar. Det innebär att Patriotaffären på sikt kan bli en av de största svenska vapenbeställningarna sedan stridsflygplanet Jas 39 Gripen. FMV har i dagsläget inte beställt för hela den summan.

– Patriot är utvecklat för att kunna möta helikoptrar, flygplan, ballistiska robotar och kryssningsrobotar, i stort sett alla luftmål, säger Christer Mellgren som är projektledare för Luftvärnssystem 103, vilket är den svenska benämningen för Patriot.

Testskjutning av PAC-3 Patriot-robot i den amerikanska delstaten New Mexico. Foto: USA:s försvarsmakt arkivbild

Sista eldenheten

Nu har Försvarets materielverk överlämnat den fjärde och sista eldenheten till Försvarsmakten. Därmed är den första delen av Patriot-affären klar. Enligt FMV kostar den delen omkring 9-10 miljarder svenska kronor.

Leveransen omfattar fyra eldenheter. Varje eldenhet har en ledningsplats, ett elverk, en radar samt tre lavetter. Utöver detta finns det ledningsmateriel för bataljonsnivån till de två svenska luftvärnsbataljonerna som ska vara färdigutrustade 2025.

Nu sker nästa fas i affären. FMV har gjort en ny beställning av robotar, vilket är den mest kostsamma delen i vapensystemet.

– Vi har beställt fler robotar, säger Christer Mellgren vid FMV.

När levereras dom?

– Det kan jag inte gå in på. De kommer att levereras i omgångar under de närmaste åren.

USA:s armé visade upp luftvärnssystemet Patriot för ÖB Michael Bydén på militärövningen Aurora 2017. Foto: Arkivbild TT

Tillstånd för 300 robotar

Enligt USA:s officiella dokument 2018 fick Sverige tillstånd att köpa den senaste versionen av luftvärnssystemet Patriot. Tillståndet medger en försäljning av högst 300 robotar till Sverige.

Det handlar om 100 stycken av modellen PAC-2/GEM-T, vilket är större robotar med kraftigare laddning och längre räckvidd. Sverige vill också köpa 200 stycken PAC-3 robotar. Men FMV berättar inte hur många robotar Sverige har beställt.

– Jag kan inte gå in på antalet robotar som vi beställt, men det ligger inom den gräns amerikanska kongressen godkänt.

Men nya beställningar har gjorts alltså?

– Ja ny beställning har gjorts på ytterligare robotar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.