Exempel på neutrala cigarettpaket – hur det skulle kunna se ut i Sverige och hur det ser ut i Australien. Foto: Maria Holmin/SVT

”Sverige halkar efter i kampen mot rökningen”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan rökförbud infördes på restauranger 2005 har det inte gjorts mycket i Sverige för att motverka rökningen. Det menar tankesmedjan Tobaksfakta, som varnar för att politikerna har en alltför passiv hållning.

I kvällens Agenda handlar det bland annat om rökning. Flera länder är nu på väg att helt utrota rökningen – men Sverige är inte ett av dem.

– Det verkar som att politikerna i Sverige har slagit sig till ro. Många verkar anse att frågan om rökningen är löst. Under tiden jobbar tobaksindustrin vidare med att rekrytera nya, unga rökare, säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert på Tobaksfakta.

Sverige har fortfarande, internationellt sett, en låg andel dagligrökare. Elva procent av svenskarna uppger att de röker dagligen, enligt Folkhälsoenkäten.

Men på gymnasiets årskurs två har rökningen ökat de senaste åren, visar en sammanställning från CAN, Centralförbundet för alkohol– och narkotikaupplysning.

För lätt att rekrytera unga

Även om inte alla gymnasieelever uppger att de röker dagligen, tycker Margaretha Haglund att det är oroande.

– Tobaksindustrin har alltför lätt att rekrytera nya konsumenter. Nio av tio börjar röka innan de fyllt 18 år. Det är inte enbart politikernas ansvar. Även skolorna borde göra mer. De verkar mest bry sig om att det inte röks på skolgården, säger hon.

Hon får medhåll av EU–parlamentarikern Carl Schlyter (MP):

– Det verkar inte som att vi satsar lika mycket resurser längre på att utbilda unga om konsekvenserna av rökning. Debatten har avtagit. Det finns inte samma attityd mot rökning längre, säger Carl Schlyter.

Stora besparingar på hälsoområdet

Om försäljningen av tobak upphör går samhället miste om skatteintäkter. Men besparingen man skulle göra genom att befolkningen blir friskare skulle uppväga de minskade skatteintäkterna många gånger om, enligt Carl Schlyter.

– Bara de åtgärder som EU–kommissionen föreslagit i sitt reviderade tobaksdirektiv skulle ge besparingar som är fem–sex gånger större än intäkterna från tobaksskatter, säger han.

I länder som infört olika slags förbud mot rökning har reaktionerna dessutom nästan alltid blivit positiva, framhåller Carl Schlyter.

– Först har det varit en folklig opinion emot rökförbuden men sedan har de flesta blivit nöjda.

”Sverige följer inte Tobakskonventionen”

Sverige är ett av 176 länder som har ratificerat Tobakskonventionen, som är ett juridiskt bindande avtal med samma status som Barnkonventionen. Det skedde 2005, alltså samma år som rökförbudet på restauranger infördes. Men många av de rekommendationer som finns i Tobakskonventionen följs inte av Sverige, framhåller Margaretha Haglund.

– Det handlar till exempel om att sätta varningsbilder på cigarettpaket och att ta bort exponeringen av tobaksprodukter på försäljningsställen. Vi har inte heller särskilt mycket kontinuerlig opinionsbildning, säger hon.

– Det som främst har hänt är några skattehöjningar. De var i och för sig bra, men enligt rekommendationen borde de ligga fem procent över inflationstakten varje år.

”Om en vara är tillåten ska den synas”

En som inte vill se några neutrala eller undangömda cigarettpaket i butikerna är Bengt Hedlund, vd för Svensk Servicehandel & Fastfood.

– Det finns två slags varor: Tillåtna och förbjudna. Så länge en vara är tillåten ska den synas, vara prismärkt och innehållsdeklarerad. Vi i handeln ser tobak som vilken vara som helst, vi är varken för eller emot tobak, säger han.

Bengt Hedlund menar också att neutrala paket skulle gynna förfalskare.

– Det blir ju lättare för dem om alla paket ser likadana ut.

Enligt honom borde man söka upp människor i olika sociala sammanhang där de kan frestas att börja röka, inte skapa olika restriktioner i butikerna.

– Man blir väldigt sällan rökare i en butik.

Internationell kritik mot Sverige

Sverige har fått kritik för att närmast motsätta sig åtgärder för kontroll av tobaksindustrin, framhåller Margaretha Haglund.

I rapporten The European Tobacco Control Scale in 2010, som omfattar de 27 EU–länderna plus Schweiz, Island, Norge och Turkiet, kritiseras Sverige för att inte ha varit stödjande i det internationella arbetet. Rapporten görs av flera olika europeiska cancerorganisationer.

– Ibland handlar de svenska insatserna mer om att främja snus än folkhälsa, konstaterar hon torrt.

I rapporten rangordnas de 30 länderna efter vilka åtgärder de vidtagit mot rökning. På första plats ligger Storbritannien och Irland är tvåa. Sverige föll från sjätte till nionde plats mellan 2007 och 2010. Därmed ligger vi efter alla nordiska länder utom Danmark, som dock gick upp hela sju placeringar.

Maria Larsson håller inte med

Folkhälsominister Maria Larsson håller inte med kritikerna.

– Sverige har minst andel rökare i hela EU. Vi är alltså bäst i EU. Vi vill fortsätta med ett aktivt arbete, säger hon.

Maria Larsson vill dock inte ge ett direkt svar på frågan om Sverige, liksom till exempel Finland, bör införa ett exponeringsförbud för tobaksprodukter men hon tycker det är bra när länder lär av varandra.

– Vi tittar på vad andra gör och vi har andra länder på studiebesök här som ser vad vi gör. Goda idéer och exempel är till för att följas för rökning är ett mycket stort hälsoproblem. 

Agenda sänds söndag 21 april kl 21.15 i SVT2.  Programmet kan även ses direkt på SVT Play eller i efterhand här.

Åtgärder där Sverige har halkat efter

Exempel på åtgärder mot tobakskonsumtion där Sverige halkat efter gentemot andra länder, enligt Tobaksfakta:

* Slutmål för rökningen. Nya Zeeland har infört slutmål till år 2025, Finland år 2040 och Skottland 2034. I Norge har en statlig kommitté föreslagit 2040.

* Varningsbilder på cigarettpaketen. Ett 70–tal länder har infört sådana.  I EU:s förslag till reviderat tobaksdirektiv föreslås att hälsovarningarna ska täcka 75 procent av paketens fram– och baksida. Flera länder har ännu större varningsbilder.

* Exponeringsförbud, dvs tobaksförpackningar ska förvaras så att de inte syns i butikerna. Island, Norge och Finland har infört detta, liksom Storbritannien och Irland. Ryssland är på gång. Även Kanada och de flesta delstater i Australien har infört det.

* Neutrala cigarettpaket. Australien var först ut i december 2012. Nya Zeeland har beslutat följa efter. Kommer sannolikt snart att föreslås i Storbritannien. Diskussioner pågår i fler länder.

* Förbud mot smaktillsatser i tobaksprodukter. Kanada, USA, Australien, Thailand och Brasilien är exempel på länder som förbjudit olika smaktillsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.