Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent om vad som kan påverka förhandlingarna. Foto: SVT/EPA/Toms Kalnins/TT

Sverige och Finland möter Turkiet efter koranbränningarna – ”Ganska dålig stämning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland möter Turkiet i Bryssel för att återuppta samtalen om Natomedlemskap under torsdagen. Det är första gången länderna möts sedan koranbränningarna i januari. 

– Förmodligen blir det inget genombrott i dag, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati. 

Turkiets president Erdogan har sagt att Turkiet kommer att säga nej till ett svenskt medlemskap i Nato så länge man tillåter koranbränningar. Under torsdagen återupptas samtalen, den här gången i Bryssel.

– Det är ett första möte för att de ska börja känna på varandra lite grann. Det blev ju ganska dålig stämning efter koranbränningar och Erdogan-dockan så samtalen avbröts, säger SVT:s David Boati i Morgonstudion.

Sverige och Nato

Inga förhandlingar väntas

Mötet går ut på att förmedla att Sverige och Finland har uppfyllt kraven i överenskommelsen. Men statsminister Ulf Kristersson har sagt att han inte har så höga förväntningar, enligt Boati som är på plats för att bevaka mötet. 

– Som jag har förstått det ska det inte ske några förhandlingar i dag. Den svenska hållningen är att förhandlingarna har ägt rum i Madrid och att man kom fram till ett avtal. Nu har Sverige levt upp till kraven i avtalet och vill bli ratificerade så fort som möjligt.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer vars parlament ännu inte godkänt Sveriges och Finlands Natomedlemskap. Det ungerska parlamentet väntas senare i mars fatta beslut om att godkänna Sveriges Natomedlemskap.

Hör SVT:s korrespondent om vad som kan påverka förhandlingarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet