Sverige sa nej till fiskekompromiss

Uppdaterad
Publicerad

EU:s ministrar lyckades efter förhandlingar hela natten enas om ett förslag till ny och bättre fiskepolitik, men Sverige ansåg att kryphålen var för stora och var det enda land som röstade nej.

Det blir tuffare krav än idag för att stoppa överfiske och att slänga oönskade fångster, men den svenska regeringen tyckte att ministrarnas förslag till ny fiskepolitik var för svagt och kryphålen för stora. Sverige var det enda land som i morse röstade nej. Stora undantag i förbudet att dumpa fisk var avgörande

– Vi fick inget totalt utkastförbud och jag tycker att det är viktigt att vi inte slänger tillbaka ätbar fisk i våra hav, att den fisk som är för liten och slängs tillbaka får leka av sig innan den hamnar på våra matbord. Det är mitt stora skäl, säger landsbygds- och fiskeminister Eskil Erlandsson (C).

EU

Industrifisket skyddas

EU:s nya fiskepolitik för dom sju år som kommer ska nu förhandlas fram mellan ländernas ministrar, EU-parlamentet och EU-kommissionen. Parlamentet och kommissionen vill se hårda skärpningar, men det har ministrarna tidigare sagt nej till. Många av dom stora fiskeländerna som Frankrike och Spanien vill skydda industrifisket från snabba förändringar. De senaste två dagarnas förhandlingar har beskrivits som tuffa och inledningsvis ville de stora länderna inte backa alls. Men ministrarna har nu ändå gjort eftergifter på två områden.

Krympta undantag för dumpning

Dels har de gått med på att minska undantagen i utkastförbudet. Tidigare förslag sa att upp till 7 procent av de totala fångsterna får slängas tillbaka. Det hade i praktiken inneburit att flera hundratusen ton årligen kastats. Nu har ministrarna sänkt undantaget till 5 procent. Å andra sidan har man nu skjutit fram tidplanen.

Förbudet ska i så fall gälla från 2015 istället för 2014. Det innebär alltså ändå att stora mängder fisk kastas och för Sverige, som liksom EU-parlamentet velat se att ingen fisk alls kastas tillbaka, var det skäl att rösta emot hela uppgörelsen. Men de nya reglerna innebär ändå en betydande skärpning mot idag. Vissa fisken kastar upp till 80% av fångsterna och måste nu alltså ner till 5 procent. Fiskenäringen har pekat på att det är praktiskt svårt att nå ett totalt förbud, och att för hårda regler tvingar fiskare i konkurs. Sverige och miljörörelsen anser att ett undantag blir svårt att kontrollera.

– Det spelar egentligen ingen roll om man har tillåtelse att slänga ut 5, 7, 10 eller 25 procent för det går inte att kontrollera, säger Jan Isakson på Greenpeace.

Ska fiska med säkerhetsmarginal

Ministerrådet har även kompromissat om att återställa fiskbestånden till hållbara nivåer till 2020 (MSY) som är den andra stora frågan. Nu går ministrarna med på att införa en säkerhetsmarginal genom att acceptera att man inte bara ska nå utan också nå över hållbara nivåer inom 7 år. Men även här görs undantag, det gäller bara ”när det är möjligt”.

Sammantaget är nattens beslut ändå en framgång för ett mer hållbart fiske även om många velat se tuffare regler och ett snabbare genomförande.

– Det här innebär inget utkastförbud i praktiken. Och det är inte heller acceptabla skrivningar när det gäller det som kallas maximalt hållbart uttag. Det kommer ta för lång tid att skapa ett hållbart fiske helt enkelt, säger Jan Isakson.

Nu ska EU-parlamentet inom de närmaste veckorna ta ställning till ministrarnas vekare förslag innan det kan blir ett slutligt beslut om en ny fiskepolitik.

– Det här är en väldigt klar förbättring mot hur det är idag och en stor framgång för det europeiska fisket totalt sett, men jag anser när vi ändå var igång att vi skulle haft ett utkastförbud, säger Eskil Erlandsson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet