Alexander Lukasjenko Foto: Scanpix

Sverige sågas – av Vitryssland

Uppdaterad
Publicerad

Vitryssland riktar kritik mot Sverige, som man anser bryter mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter på flera punkter.

I en rapport från vitryska UD kritiseras Sverige bland annat för behandlingen av Wikileaksgrundaren Julian Assange, samt de ökande antalen manliga sexbrottsoffer.

”Tanken är att dra uppmärksamhet till brott mot mänskliga rättigheter i länder som traditionellt presenterar sig själva som utvecklade demokratier”, står det i rapporten.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

Svenska nallar provocerade

Vitryssland leds sedan 1994 av den auktoritäre presidenten Alexander Lukasjenko och får regelbundet kritik från väst för att hålla ofria val, censurera medier och verkställa dödsstraff.

De diplomatiska relationerna mellan Vitryssland och Sverige kapades efter att en svensk pr-byrå släppte nallar med politiska budskap från ett flygplan över Vitryssland förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatisk kris med Belarus 2012

Mer i ämnet