Sverige skickar fler vapen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skickar ytterligare 5 000 pansarskott till Ukrainas militär. Därtill ska man skicka utrustning för minröjning.

– Det är väldigt glädjande att de kan förhindra de ryska planerna på framgång i Ukraina, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det formella beslutet om den nya vapenleveransen, som enligt SVT:s uppgifter beräknas vara värd cirka 205 miljoner kronor, ska fattas inom kort.

– Vi tycker att det är oerhört viktigt att på ett aktivt sätt fortsätta att stödja Ukraina, säger Peter Hultqvist till TT.

Kriget i Ukraina

– Det är väldigt glädjande att de kan förhindra de ryska planerna på framgång i Ukraina. Deras kamp är ju också en kamp för den europeiska säkerhetsordningen.

Han öppnar också för ännu fler leveranser framgent.

Utöver pansarskotten skickas fältutrustning för minröjning. Personal från Försvarsmakten har tidigare utbildat ukrainsk militär i minröjning, framhåller Hultqvist.

Andra leveransen

Det blir andra gången Sverige bidrar med militär utrustning till det krigförande landet.

För en tid sedan fick Försvarsmakten i uppdrag att se över om ytterligare material skulle kunna skänkas bort till Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Simon Palm, plutonchef vid Norrbottens pansarbataljon, hur pansarskotten som skickats till Ukraina fungerar. Foto: Filip Hannu/SVT

I den tidigare leveransen bidrog Sverige med bland annat pansarskott, hjälmar, skyddsvästar och fältransoner. I början av mars bekräftade överbefälhavare Micael Bydén att utrustningen kommit fram till Ukraina.

V röstade ja

Finansutskottet var den här gången enhälligt i beslutet om vapenleveransen. Vänsterpartiet röstade nej till den tidigare leveransen, men partiet bytte fot i frågan efter intern kritik och röstade den här gången för.

– Vi är mycket eniga i det här beslutet. Ukraina har rätt att försvara sig, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till SVT.

V är öppna för att stödja fler leveranser, säger hon.

– De behöver hjälp kontinuerligt så det är något vi får följa framåt.

Fakta: Pansarskott 86

  • Närpansarvärnsvapen som är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics.
  • Vapnet väger 6,7 kg och mäter 102 centimeter på längden och kan användas en gång innan det kasseras. Kan träffa mål på som mest 400 meters avstånd.
  • Internationell beteckning är Bofors AT-4.
  • Sprängkraften är inte fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar, men kan förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar.
  • En senare version av vapnet (BU) kan avfyras inifrån byggnader.

Källa: Försvarsmakten

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet