Foto: Scanpix

Tjänar fyra gånger mer än partikamraterna

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges folkvalda sverigedemokrater är de politiker som har överlägset lägst inkomst jämfört med alla riksdagspartiernas folkvalda. Det är också det parti som har störst skillnad mellan gräsrötterna och partiledningen. Det visar en genomgång SVT gjort.

Samtidigt som de fyra männen i Sverigedemokraternas ledning är några av Sveriges bäst betalda politiker är de cirka 600 folkvalda som sitter i kommun-, landstings- och regionfullmäktige runt om i landet, de politiker som har lägst inkomster jämfört med sina politikerkollegor.

När SVT granskat alla folkvalda politiker i Sverige visar det sig att de cirka 600 sverigedemokraterna tjänade i genomsnitt knappt 286 000 kronor om året inkomståret 2011. Majoriteten av dem är i huvudsak ideellt arbetande fritidspolitiker med andra jobb bredvid. Sverigedemokrater är de politiker som ligger närmast svenskarnas genomsnittslön som är knappt 300 000 kronor om året.

SD och pengarna

Genomsnittet för hela riket är 280 000 kronor för dem som har en inkomst. För alla, inklusive dem utan inkomst, i åldern 20-64 är medelvärdet cirka 294 000 kronor om året.

Moderater tjänar mest

Till exempel tjänar moderata politiker i genomsnitt nästan 200 000 kronor mer än sverigedemokraterna. Efter moderaterna i topp kommer folkpartister med ett genomsitt på drygt 460 000 kronor om året. Näst minst bland riksdagspartierna tjänar vänsterpartister med en medelinkomst på knappt 360 000 kronor om året.

En annan tydlig skillnad mellan partierna när det gäller inkomsterna är att sverigedemokraterna, trots den relativt lägre lönenivån, ökat sin inkomst snabbast av alla riksdagspartier. Året före riksdagsinträdet 2010 var sverigedemokraternas medelinkomst drygt 220 000 kronor om året, vilket då var cirka hälften av vad en moderat politiker hade i inkomst. Mellan 2009 och 2012 ökade Sverigedemokraternas medelinkomst med 29 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och pengarna

Mer i ämnet