Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Novus senaste undersökning har Moderaterna blivit rejält omseglade av Sverigedemokraterna. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sverigedemokraterna fortsatt näst största parti

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är fortsatt näst största parti, och en säkerställd ökning för Centerpartiet. Det visar SVT/Novus väljarbarometer på måndagen. 

I kampen om andraplatsen bland riksdagspartierna, och största parti i Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag, är det fortsatt fördel för Sverigedemokraterna. I måndagens väljarbarometer får SD 20,6 procent medan Moderaterna får 15,8. Det innebär att SD nu varit säkerställt större än M sedan de dagliga mätningarna inleddes för en vecka sedan. 

– Den här valrörelsen håller på att utveckla sig till ett mardrömsscenario för Moderaterna. Positionen som näst största parti är oerhört viktig att ha, inte minst för Ulf Kristersson som kallar sig oppositionsledare. Förlorar man den positionen blir det svårare att med legitimitet hävda att man är det, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Han påpekar också att det påverkar maktbalansen inom oppositionen – och att det förmodligen skulle försvåra en regeringsbildning om partierna till höger vinner en majoritet i valet.

– Skulle SD bli större än M, och Magdalena Andersson (S) dessutom bli statsminister lär Ulf Kristersson få se sig om efter ett nytt jobb, säger Mats Knutson.

Fördel för Andersson (S)

Centerpartiet landar på 8,0 procent i mätningen, och jämfört med för tre dagar sedan handlar det om en statistiskt säkerställd uppgång. 

  – Det här är förmodligen en effekt av den stora uppmärksamheten kring avslöjandet av mordplanerna på Annie Lööf (C), kanske också en del sympati. Men det går i dag inte att säga någonting om hur långvarig den här effekten blir och om den räcker fram till valdagen, den skulle kunna vara högst tillfällig, säger Mats Knutson. 

Om man ser till mandat i riksdagen så är det fördel för Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Skulle dagens mätning vara valresultat skulle det få 181 mandat, jämfört med 168 för partierna som vill se Ulf Kristersson som statsminister. 

– Under en valrörelse rör det sig hela tiden i opinionen och i dagliga opinionsundersökningar får det här ett omedelbart genomslag, det gör att man ska vara lite försiktigt med att dra för säkra slutsatser. Tittar man på undersökningarna totalt verkar det vara väldigt jämnt mellan regeringsalternativen och valet är långt ifrån avgjort, säger Mats Knutson. 

S                           30,3 (+0,1)

SD                         20,6 (-0,5)

M                           15,8 (-0,4)

C                            8,0 (+0,6)

V                            7,9 (-0,7)

KD                         6,4 (+0,5)

L                            4,5 (+/-0)

MP                         5,0 (+0,6)

Övriga                    1,5 (-0,2)

Felmarginaler för denna enskilda mätning.

M 1,9

L 1,1

C 1,4

KD 1,3

S 2,4

V 1,4

MP 1,1

SD 2,1

Övriga 0,6

Mer om SVT/Novus dagliga väljarbarometer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.