Sverigedemokraterna KU-anmäler statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Pandemirestriktioner, elpriser och inställningen till Nato.

Det är tre av ämnena som debatterades under årets första partiledardebatt i riksdagen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelade under debatten att Sverigedemokraterna anmäler statsminister Magdalena Andersson till Konstitutionsutskottet för regeringens pandemihantering.

– KU bör granska om de nya restriktionerna är proportionerliga, sa Åkesson och pekade bland annat på att det nu inte finns någon överbeläggning inom intensivvården.

Statsminister Magdalena Andersson försäkrade under sitt anförande i debatten att regeringen inte tar lättvindigt på de införda restriktionerna.

– Jag vill understryka hur allvarligt läget är just nu. Vi har en rekordstor smittspridning, svarade hon.

”Hushåll kan inte värmas av pratkvarnar”

Energifrågan och de höga elpriserna var ett annat ämne som debatterades flitigt under partiledardebatten.

Liberalernas Johan Pehrson, som deltog i debatten i stället för partiledaren Nyamko Sabuni, lyfte fram behovet av en stabil tillgång till el för både företag och konsumenter.

– Är det helt otänkbart att regeringen breddar energimixen och ser en framtid för modern svensk kärnkraft för att balansera den vindkraft och solkraft som också är väldigt bra? frågade han.

-Högern pratar väldigt mycket om kärnkraft. Det är fullt möjligt att bygga men det sker inte. Det måste finnas en tydlig plan om det ska byggas. Vem ska bygga, var ska det byggas? Hur ska det finansieras?  Innan sådana planer finns blir det bara prat. Men svenska hushåll kan inte värma upp sitt boende med pratkvarnar, det behövs el här och nu och då måste vi skynda på den elutbyggnad som marknaden vill göra här och nu, svarade Andersson.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar tog också upp elfrågan och menade att produktionen av el i Sverige är väldigt billig men säger samtidigt att elen har blivit väldigt dyr för kunderna att köpa.

Även Nato och det försämrade säkerhetsläget i Europa tog upp en stor del av debatten. Flera partiledare, däribland Centerns Annie Lööf lyfte frågan om en svensk Nato-option, det vill säga möjligheten för Sverige att söka medlemskap i försvarsalliansen.

Men Magdalena Andersson, som under onsdagen ska föra samtal med partiledarna om säkerhetsfrågan, slog ifrån sig den möjligheten.

– Just nu behövs stabilitet, detta är inte läge att ändra Sveriges säkerhetspolitiska linje, sa hon.

M-ledaren Ulf Kristersson reagerade efter debatten och kallar statsministerns svar för en ”intern socialdemokratisk blockering”.

– Det är ingen som kräver en Nato-anslutning nu men i det läget som vi befinner oss i just nu så måste Sverige hålla alla vägar öppna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.