Foto: Christine Olsson / TT

Sveriges Radio och Kristdemokraterna ska ha möte efter felciteringarna

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Sveriges Radio kommer att ha ett möte efter SR:s felaktigt återgivna citat av KD-ledaren Ebba Busch. Det rapporterar SR.

Claes Bertilsson, presschef på Sveriges Radio, säger att mötet ska hållas i morgon, onsdag och att det sker på “tjänstemannanivå”. Det ska enligt SR vara en representant för radions vd-enhet som ska träffa KD. Enligt Claes Bertilsson är mötet inte kopplat till den publicistiska verksamheten men det är ännu oklart exakt vad dagordningen är.

KD har krävt ett möte, men det har tidigare avfärdats av SR.

Det var efter påskupploppen som Ebba Busch i Ekots lördagsintervju ställde den retoriska frågan: ”Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?”

I en nyhetsartikel från SR:s arabiska redaktion översattes ”islamister” till ”muslimer”, vilket Dagens Nyheter först rapporterade. Sajten Doku avslöjade dessutom att SR:s somaliska redaktion förvanskat Buschs uttalande – och vridit till citatet ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.