Centerpartiet har tappat sju procentenheter i förtroende i klimat- och miljöfrågan sedan början av mandatperioden. Arkivbild. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

”Svider nog för Lööf att M anses bättre på miljö och klimat”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det ser dystert ut för regeringens två samarbetspartier när det gäller bästa parti. Både C och L har tappat i förtroende i sina viktigaste profilfrågor under mandatperioden.

Särskilt bekymrade borde Centerpartiet vara över att de hamnar på tredjeplats i miljö-och klimatfrågan – omsprungna av Moderaterna.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Pandemin har inte lett till några stora förändringar när det gäller vilka partier väljarna tycker har den bästa politiken i de viktigaste sakfrågorna.

Precis som i mars 2020 har Socialdemokraterna sakfrågeägarskapet i sex av väljarnas viktigaste frågor, inklusive de frågor som stått i centrum det senaste året som sjukvården och äldreomsorgen. Förtroendet har dessutom ökat i samtliga sex frågor men det är fortsatt svagare än stödet för partiet vilket kan vara ett bekymmer på sikt.

Även Moderaterna har ett högre förtroende i sin starkaste fråga jämfört med för ett år sedan. Då ansåg väljarna att det var Sverigedemokraterna som hade bäst politik för lag och ordning, nu har M ett försprång på hela sex procentenheter. Det innebär förstås att om lag och ordning blir en så stor valfråga som oppositionen till höger hoppas, så är det fördel Moderaterna.

”Dött lopp”

Men när det gäller Sveriges ekonomi, som länge varit en stark fråga för Moderaterna, är det nu dött lopp mot Socialdemokraterna. Det skiljer bara en procentenhet.

Att bara tydligt “äga” en av väljarnas viktigaste frågor med 17 månader till valet är ett svaghetstecken för det största oppositionspartiet. I synnerhet om de vill göra frågan “Vill ni ha det så här i fyra år till?” till ett bärande valbudskap.

För Centerpartiet och Liberalerna är mätningen från Novus dyster läsning. Enligt väljarna har de inte bäst politik eller ens näst politik i någon enda fråga. Båda partierna har också tappat i sina viktigaste profilfrågor.

För Centerpartiet handlar det om miljö-och klimatfrågan. För första gången får nu “alliansens gröna röst” se sig omsprungna av Moderaterna. Skillnaden mellan partierna är marginell men den svider nog ändå för Annie Lööf (C). Den nedåtgående trenden är tydlig. Centerpartiet har tappat sju procentenheter i förtroende i frågan sedan början av mandatperioden.

”Svårare att profilera sig”

En förklaring är missnöjet med regeringens miljö-och klimatpolitik bland högerväljare. Det gynnar M men missgynnar ett samarbetsparti som C. Dessutom är det sannolikt svårare att profilera sig som ett utpräglat grönt parti i väljarnas ögon i ett januarisamarbete med Miljöpartiet som så tydligt äger frågan. 20 procent anser att MP har den bästa politiken, bara 10 procent att C har det.

Ett lika svagt förtroende har Liberalerna i sin gamla paradfråga skola och utbildning där de under lång tid legat efter såväl Socialdemokraterna som Moderaterna. De segrar på skolområdet som partiet har fått igenom i januariavtalet verkar inte imponera på väljarna. Liberalerna har tappat sex procentenheter i frågan sedan de gick in i januarisamarbetet.

”Ett rejält problem”

Och när det gäller det totala sakfrågeägarskapet ligger partiet i botten. Bara två respektive tre procent tycker att L har den bästa politiken i partiets två andra prioriterade frågor – klimatet och integrationen. Onekligen ett rejält problem för ett parti som legat långt under riksdagsspärren i månader.

Att Nyamko Sabuni (L) själv ligger på jumboplats i partiledarförtroende förstärker problembilden. Lyckas hon inte få upp sitt eget förtroende och dessutom övertyga fler väljare om att L har trovärdiga svar på de viktigaste frågorna är risken stor att inte ens de moderata stödröster partiet hoppas på kan rädda partiet kvar i riksdagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.