Bolaget VIN:s hemsida. Foto: SVT

Bolaget bakom 1177-servern säljer telefonkopplingar till flera landsting

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget VIN, som fått hård kritik för den så kallade 1177-läckan, säljer telefonkopplingstjänster till flera landsting. Det handlar bland annat om samtal till tjänstgörande ambulanschef eller SOS-alarm. Bolaget har även fakturerat MSB för en föreläsning.

Sedan 2013 har fyra landsting och en statlig myndighet köpt tjänster från Voice Integrate Nordic, som bolaget heter. Under åren 2013-2017 fakturerade VIN sammanlagt drygt 320 000 kronor från dessa:

  • Landstinget Sörmland
  • Uppsala läns landsting
  • Region Gotland
  • Landstinget Västmanland
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
1177-läckan

De största kunderna har varit landstingen Sörmland, Uppsala och Gotland, och till dem har VIN sålt vidarekoppling av telefonnummer.

Fixar vidarekoppling

Fram till 2013 anlitade de tre landstingen bolaget Medhelp – även det aktuellt i 1177-skandalen – för att skicka ut och dirigera sina ambulanser.

När man avslutade det samarbetet och tog hem verksamheten till egen regi behövdes en vidarekoppling av telefonnummer, till exempel till tjänstgörande ambulanschef, och det är den vidarekopplingen som sköts av VIN.

Snabbar på utfasning

Per Andersson, ansvarig chef för landstinget Uppsala, uppger för SVT att det handlar om ett 20-tal telefonnummer, och att man till följd av 1177-haveriet nu försöker snabba på utfasningen av de gamla telefonnumren – så man inte längre ska vara beroende av VIN.

Tommy Ekström, vd för Voice Integrate Nordic, beklagar detta och uppger att VIN, som i dagarna firar tioårsjubileum, aldrig haft några störningar inom denna del av verksamheten. Men han säger sig samtidigt ha förstående för om landstingen nu drar öronen åt sig efter uppmärksamheten kring 1177-läckan.

MSB fick föreläsning

Bland fakturorna från VIN hittar vi också en från Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB. Myndigheten betalade 2016 drygt 15 000 kronor för en presentation som bolaget höll, och som enligt Evert Enblom på MSB handlade om erfarenheter inför ett nytt kommunikationssystem som ska ersätta det så kallade Rakel-systemet.

Paradoxalt nog har VIN de senaste dagarna fått en tillrättavisning av en annan del av MSB, nämligen CERT-SE som är Sveriges nationella team för att förebygga och hantera IT-incidenter. CERT har påpekat att VIN inte får ge intryck av att vara certifierade av MSB, och att bolaget har ett ”stort antal sårbarheter” i sin it-miljö, något Dagens Nyheter uppmärksammat.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1177-läckan

Mer i ämnet