Foto: TT

SVT avslöjar: Flera myndigheter ovetande om dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska myndigheter som drabbats i den stora dataintrångshärvan uppger för SVT Nyheter att man inte känner till att man blivit utsatta. Därmed har man inte heller, enligt våra källor, kunnat vidta åtgärder för att undersöka vilken information som spridits.

När SVT Nyheter första gången kontaktade statliga företaget SJ för en kommentar till att man blivit drabbade i härvan, så förnekade bolagets pressavdelning att man skulle tillhöra de utsatta.

Först i går kom en bekräftelse, efter att SJ i förra veckan varit i kontakt med polisen. Enligt SJ har man nu förstått att ett dataintrång i fjol, som då betecknades som en isolerad incident, i själva verket var en del av den omfattande härvan.

SVT Nyheter kan nu avslöja att flera svenska myndigheter som varit drabbade av dataintrång från ligan, över huvud taget inte känner till att man utsatts.

Tunnel till Skolverket

Bland annat har en tunnel till ett användarkonto hos Skolverket legat tillgängligt på en av de servrar som de misstänkta gärningsmännen använt, öppet på internet för den som känt till adressen.

Skolverkets IT-ansvariga har dock upprepade gånger förklarat för SVT Nyheter att man inte känner till något dataintrång av denna typ.

”Skolverket har inte utsatts för att någon tagit över och styrt våra datorer utifrån,” skriver myndighetens presstjänst i ett mejl till SVT Nyheter. ”Vi har inte blivit kontaktade av varken polis eller åklagare angående den härva i Malmö som nystats upp.”

Utebliven utredning ökar risk för informationsläckage

I och med att en aktör inte känner till att man drabbats av ett dataintrång, så minskar möjligheten att undersöka problemen närmare och ta ställning till eventuella åtgärder.

Experter som SVT Nyheter talat med är ense om att risken för skadligt informationsläckage ökar om den utsatta parten inte utreder intrånget så snart som möjligt.

LÄS MER: Experten: ”Vi bör beteckna allt som röjt”

TV: SVT avslöjar: Känslig information låg helt öppet på nätet

LÄS MER: Detta har hänt i IT-härvan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet