Brand i Fjällbackens köpcentrum i Gävle 2006. Hela varuhuset K-Rauta blev rökfyllt från golv till tak inom 2 minuter och 30 sekunder. Väggar och tak var isolerade med cellplast som orsakade den snabba brandspridningen. Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Här är svenska storbränderna som kan kopplas till plastmaterialet

Uppdaterad
Publicerad

Ett lättantändligt plastmaterial, som tros vara en bidragande orsak till den brand som ödelade ett 24-våningshus i London förra veckan, finns även i svenska byggen. Och plasten kan kopplas till tio stora svenska bränder, bland annat i ett köpcentrum i Gävle 2006.

Minst 79 personer omkom vid den kraftiga branden i Grenfell Tower i London. Husets fasader innehöll plast, och det tros vara orsaken till det mycket snabba brandförloppet.

Orsakar bränder – även här

SVT kan nu avslöja att minst tio stora bränder i Sverige har påverkats av att byggnaderna varit isolerade med cellplast. En isolering som finns i många olika former och ibland även kallas frigolit.

– Cellplast är ett material som består av en petroleumblandning och luft. Det gör att det brinner väldigt bra, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

LÄS MER: Se de första bilderna inifrån Grenfell Tower

”Förödande” och ”svårsläckt”

Gemensamt för de bränder i Sverige där byggnaderna varit isolerade med cellplast som vi granskat är att brandförloppen varit mycket snabba.

– Kommer branden åt isoleringen är det kört, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

I de brandsorsaksutredningar som räddningstjänsterna skickat till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beskriver räddningstjänsterna cellplasten som ”förödande”, ”svårsläckt” och orsaken till mycket snabb brandspridning.

LÄS MER: Byggföretag kan vara skyldiga till vållande till annans död

Orsaken till stor Gävlebrand

En av de största bränderna i Sverige som kan kopplas till cellplast inträffade år 2006 i Gävle. Då brann delar av Fjällbackens köpcentrum ned till grunden. Totalt gick värden för omkring 150 miljoner upp i rök.

På två minuter och trettio sekunder var butiken där branden startade rökfylld från golv till tak. Räddningstjänsten har i efterhand slagit fast att den snabba brandspridningen berodde på att väggarna var isolerade med cellplast.

LÄS MER: Finansministern: Fasaden på Grenfell Tower var olaglig

”En kostnadsfråga”

Cellplastisolering kan vara inkapslad eller behandlad för att minska brandrisken. Användningen har ökat rejält de senaste åren.

– Som jag ser det är det en kostnadsfråga, cellplasten är billig i jämförelse med andra material. Samtidigt isolerar den bra, säger Ville Bexander.

Cellplast är godkänt och testat som byggmaterial och ska, om det hanteras rätt, inte innebära någon brandfara.

SVT har varit i kontakt med både byggbolag och flera av dom stora cellplasttillverkarna – men alla har avböjt att kommentera. En av tillverkarna skriver i ett mail att de jobbar med att informera branschen om hur man bygger säkert med cellplast.

LÄS MER: Användningen av cellplast har eskalerat i Sverige

2006Gävle, köpcentrum.

Hela varuhuset K-Rauta blev rökfyllt från golv till tak inom 2 minuter och 30 sekunder. Väggar och tak var isolerade med cellplast som orsakade den snabba brandspridningen.

2009Värmdö, friskola.

Kraftigt brandförlopp på grund av att ett kylrum troligen var isolerat med cellplast. Det orsakade kraftiga rökgasexplosioner som skadade en brandman.

2010Västerås, skola.

Branden orsakade skador för flera miljoner. Byggnaden var isolerad med cellplast och räddningstjänsten konstaterar att branden var mycket svårsläckt.

2011Lund, takbrand.

Vid arbete antänds cellplast. Brandförloppet är så svårt att arbetarna får fly platsen.

2011Mariestad, nybyggnation

Vid arbete antänds en stor mängd cellplast. Branden beskrivs som snabb och med tät mörk rök.

2012Mjölby, flerbostadshus.

Mycket snabb brandspridning, husets fasader var isolerade med cellplast. En flicka omkom men räddningstjänsten konstaterar att cellplasten inte påverkade utgången för flickan.

2012Trollhättan, flerbostadshus.

Våldsamt brandförlopp, med mycket snabb spridning. Branden beskrivs som svårsläckt.

2013Gislaved, butik.

När plastisoleringen antänts sprids branden snabbt samtidigt som lokalerna fylls med oförbrända brandgaser.

2013Skövde, lantbruksfastighet.

Branden sprider sig och antänder cellplastisoleringen som påverkar brandförloppet. Byggnaden blir snabbt övertänd.

2014Herrljunga, hembygdsgård.

Branden hade ett snabbt förlopp eftersom byggnaden var isolerad med cellplast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet