Flera demonstrationer har hållits sedan den omfattande branden, där aktivister kräver upprättelse för offren. Foto: TT

Byggföretag kan vara skyldiga till vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Den brand som ödelade 24-våningshuset Grenfell Tower i London förra veckan startade i ett kylskåp, uppger Londopolisen. Branden spreds fort, mycket på grund av husets brandfarliga fasadklädnad. Polisen överväger nu brottsrubriceringen vållande till annans död.

Londonpolisen uppger att utredningen tittar närmare på ”varje hälso-, och säkerhetsöverträdelse” som kan ha begåtts av de företag som var inblandade i både byggnadsprocessen och den omfattande renoveringen av Grenfell Tower.

För dessa företag överväger polisen att tillämpa brottsrubriceringen vållande till annans död*, enligt uttalandet.

– Med tanke på det stora dödstalet så överväger vi vållande till annans död, samt överträdelser av lagstiftning och regler, säger Fiona McCormack vid Londonpolisen enligt BBC.

Det framgår också att både fasadmaterialet och isoleringen som användes i tornet har blivit underkända i ett brandsäkerhetstest i samband med utredningen.

LÄS MER: Finansministern: Fasaden på Grenfell Tower var olaglig

Kylskåp startade branden

Höghusbranden i stadsdelen North Kensington började i ett kyl- och frysskåp, bekräftar polisen – en uppgift som nämndes på ett tidigt stadium efter larmet.

Skåpmodellen tillverkades mellan 2006 och 2009 av Indesit, som senare köptes upp av Whirlpool. Whirlpool är nu i färd med att göra tester på modellen. Den har inte återkallats, men företaget uppmanar personer som har kyl- och frysskåp med beteckningarna Hotpoint FF175BP eller FF175BG att ta kontakt.

Brittiska regeringen har beordrat att kylskåpsmodellen omedelbart ska undersökas.

Arbetet fortsätter

79 människor har hittills bekräftats döda i branden, men siffran väntas stiga.

Enligt polisen har nu den sista ”sammansatta” kroppen förflyttats från det ödelagda huset.

– Vi prioriterar att ta reda på vilka som befann sig i Grenfell Tower. Vi är inte intresserade av varför de var där, säger Fiona McCormack.

LÄS MER: Aktionsgrupp varnade för brandrisken under renoveringen

*Fotnot: I uttalandet använder den brittiska polisen brottsrubriceringen ”manslaughter”, som kan betyda både ”dråp” och ”vållande till annans död” på svenska. Polisen har inte specificerat om det rör sig om avsiktligt eller oavsiktligt brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet