Bolaget Talarforum tar aldrig ut något arvode för att förmedla talare. Ändå lät Försäkringskassan den siffran avgöra en upphandling värd miljoner. Foto: TT

SVT avslöjar: Försäkringskassan skrev miljonavtal utan koll på totalkostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan tyckte det var svårt att bedöma totalkostnaden för föreläsare. Så de lät olika talarförmedlingar konkurrera med en helt annan siffra. Vinnaren vann ett avtal värt miljoner – med ett anbud på noll kronor.

Försäkringskassan köper årligen in föreläsningar för miljonbelopp, och för att slippa skriva avtal med varje enskild föreläsare använder man en talarförmedling.

Uppdraget är så stort att det måste upphandlas, så olika förmedlingar kan konkurrera om kontraktet. I en upphandling försöker man vanligtvis jämföra de totala kostnaderna och välja det anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt för skattebetalarna.

Men när Försäkringskassan skulle upphandla det senaste avtalet om talarförmedling så tyckte man att det skulle bli för svårt att beräkna de totala kostnaderna. Därför lät man bolagen konkurrera med förmedlingsarvodet – som bara utgör en bråkdel av totalvärdet.

– Det är både transparent och lätt att förstå, säger Försäkringskassans enhetschef Rolf Hellman.

Vann med nollbud

Upphandlingen vanns av företaget Talarforum, som angav arvodet till noll kronor – och därmed alltså vann ett avtal värt miljoner.

Bolaget uppger för SVT att man aldrig tar ut något förmedlingsarvode över huvud taget, utan i stället tar ut ett slags provision från talarna.

Rolf Hellman säger sig inte veta om myndigheten kände till detta när man skrev upphandlingen. Men SVT har tagit del av tidigare fakturor från Talarforum till Försäkringskassan – fakturor som också saknar förmedlingsarvoden. Och Försäkringskassan medger att affärsmodellen utan arvode ger en stor fördel till bolaget i upphandlingen.

– Onekligen gör det ju det, säger Rolf Hellman.

Vad säger du till den som tycker det låter som att ni riggat upphandlingen?

– Den är inte riggad.

Konkurrent förlorade

Ett konkurrerande företag förlorade upphandlingen eftersom man hade ett förmedlingsarvode på 495 kronor.

Förloraren överklagade upphandlingen till domstol men fick inget gehör. Domstolen konstaterade att Försäkringskassan bett Talarforum förklara sitt nollbud, och nöjt sig med förklaringen, och därmed fanns det ingen skyldighet att förkasta anbudet.

Konkurrensverket har inte granskat fallet, men myndigheten har funnit att det generellt finns stora brister i upphandlingar av just förmedlingstjänster. Bland annat slår man fast att det inte är lagligt att låta upphandlingen avgöras av bara förmedlingsavgiften.

– Huvuddelen av upphandlingens totala värde ska utvärderas, säger Ann Fryksdahl, enhetschef på Konkurrensverket.

Efter SVT:s intervju har Försäkringskassan förlängt Talarforums avtal med ett halvår. Pressavdelningen uppger att man förbereder en ny upphandling, men vill inte berätta vilken prismodell som ska användas denna gång.

Talarforum har avböjt medverkan i en TV-intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.