Det kan handla om tolkar, talare eller konsulter – branscher där det finns många olika utförare och en myndighet kan ha olika behov över tid.
Man vill slippa teckna avtal med många olika företag och väljer därför att i stället skriva kontrakt med en förmedlingstjänst.
Men Konkurrensverket konstaterar att uppläggen har flera problem. Eftersom det handlar om stora avtal måste de upphandlas i konkurrens, och myndigheten är skyldig att ta det ekonomiskt mest fördelaktiga alternativet.
Måste utvärdera huvuddel av värdet
Men myndigheter väljer att bara låta en enskild del av totalkostnaden avgöra vem som får avtalet – till exempel bara själva förmedlingsavgiften, som i fallet som SVT granskat med Försäkringskassan och Talarforum.
– Det går inte att utvärdera bara själva förmedlingsavgiften. Huvuddelen av upphandlingens totala värde måste utvärderas, säger Ann Fryksdahl, enhetschef på Konkurrensverket.
Hon utredde frågan i fjol efter att Konkurrensverket fått in flera anmälningar samtidigt som det inte fanns någon tydlig rättspraxis. Efter utredningen har bilden klarnat och verket kommer nu att agera hårdare mot tveksamma upphandlingar av förmedlingstjänster.
– Det är ju samhällets gemensamma resurser, som ska användas till nånting vettigt, säger Ann Fryksdahl.