– Det är ju samhällets gemensamma resurser, som ska användas till nånting vettigt, säger Ann Fryksdahl, enhetschef på Konkurrensverket som utrett upphandlingar av förmedlingstjänster och funnit att flera myndigheter kan ha brutit mot lagen. Foto: Andreas Eklund/Konkurrensverket

Flera myndigheter kan ha brutit mot lagen – nu väntar tuffare linje mot tveksamma avtal

Publicerad

Lagen sätts ur spel och miljoner kan hamna fel när myndigheter köper tjänster via förmedlingar. Konkurrensverket har skärpt sin hållning efter en genomgång av uppläggen.

Det kan handla om tolkar, talare eller konsulter – branscher där det finns många olika utförare och en myndighet kan ha olika behov över tid.

Man vill slippa teckna avtal med många olika företag och väljer därför att i stället skriva kontrakt med en förmedlingstjänst.

Men Konkurrensverket konstaterar att uppläggen har flera problem. Eftersom det handlar om stora avtal måste de upphandlas i konkurrens, och myndigheten är skyldig att ta det ekonomiskt mest fördelaktiga alternativet.

Måste utvärdera huvuddel av värdet

Men myndigheter väljer att bara låta en enskild del av totalkostnaden avgöra vem som får avtalet – till exempel bara själva förmedlingsavgiften, som i fallet som SVT granskat med Försäkringskassan och Talarforum.

– Det går inte att utvärdera bara själva förmedlingsavgiften. Huvuddelen av upphandlingens totala värde måste utvärderas, säger Ann Fryksdahl, enhetschef på Konkurrensverket.

Hon utredde frågan i fjol efter att Konkurrensverket fått in flera anmälningar samtidigt som det inte fanns någon tydlig rättspraxis. Efter utredningen har bilden klarnat och verket kommer nu att agera hårdare mot tveksamma upphandlingar av förmedlingstjänster.

– Det är ju samhällets gemensamma resurser, som ska användas till nånting vettigt, säger Ann Fryksdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer