Bolaget Talarforum tar aldrig ut något arvode för att förmedla talare. Ändå lät Försäkringskassan den siffran avgöra en upphandling värd miljoner. Foto: TT

SVT avslöjar: Försäkringskassan skrev miljonavtal utan koll på totalkostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan tyckte det var svårt att bedöma totalkostnaden för föreläsare. Så de lät olika talarförmedlingar konkurrera med en helt annan siffra. Vinnaren vann ett avtal värt miljoner – med ett anbud på noll kronor.

Försäkringskassan köper årligen in föreläsningar för miljonbelopp,och för att slippa skriva avtal med varje enskild föreläsareanvänder man en talarförmedling.

Uppdraget är så stort att detmåste upphandlas, så olika förmedlingar kan konkurrera omkontraktet. I en upphandling försöker man vanligtvis jämföra de totalakostnaderna och välja det anbud som ärekonomiskt mest fördelaktigt för skattebetalarna.

Men närFörsäkringskassan skulle upphandla det senaste avtalet om talarförmedling så tyckte manatt det skulle bli för svårt att beräkna de totala kostnaderna.Därför lät man bolagen konkurrera med förmedlingsarvodet – som barautgör en bråkdel av totalvärdet.

– Det är både transparent och lättatt förstå, säger Försäkringskassans enhetschef Rolf Hellman.

Vann med nollbud

Upphandlingen vanns av företaget Talarforum, som angav arvodet tillnoll kronor – och därmed alltså vann ett avtal värt miljoner.

Bolaget uppger för SVT att man aldrig tar ut någotförmedlingsarvode över huvud taget, utan i stället tar ut ett slags provision från talarna.

Rolf Hellman säger sig inte veta om myndigheten kände till detta när man skrev upphandlingen. Men SVT har tagit del av tidigare fakturor från Talarforum till Försäkringskassan – fakturor som också saknar förmedlingsarvoden. Och Försäkringskassan medger att affärsmodellen utan arvode ger en stor fördel till bolaget i upphandlingen.

– Onekligen gör det ju det, säger Rolf Hellman.

Vad säger du till den som tycker det låter som att ni riggat upphandlingen?

– Den är inte riggad.

Konkurrent förlorade

Ett konkurrerande företag förlorade upphandlingen eftersom man hadeett förmedlingsarvode på 495 kronor.

Förloraren överklagadeupphandlingen till domstol men fick inget gehör. Domstolenkonstaterade att Försäkringskassan bett Talarforum förklara sittnollbud, och nöjt sig med förklaringen, och därmed fanns det ingenskyldighet att förkasta anbudet.

Konkurrensverket har inte granskatfallet, men myndigheten har funnit att det generellt finns storabrister i upphandlingar av just förmedlingstjänster. Bland annatslår man fast att det inte är lagligt att låta upphandlingenavgöras av bara förmedlingsavgiften.

– Huvuddelen av upphandlingenstotala värde ska utvärderas, säger Ann Fryksdahl, enhetschef påKonkurrensverket.

Efter SVT:s intervju har Försäkringskassanförlängt Talarforums avtal med ett halvår. Pressavdelningen uppgeratt man förbereder en ny upphandling, men vill inte berätta vilkenprismodell som ska användas denna gång.

Talarforum har avböjt medverkan i en TV-intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.