SVT avslöjar: Trots skärpta rutiner – misstänkta bluffbolag får grönt ljus

Uppdaterad
Publicerad

På pappret är de otroliga succéföretag som mångdubblat sina affärer i oansenliga lokaler och utan personal. Men tillväxten kan vara en ren bluff och en del av ett brottsupplägg – som underlättas av att Bolagsverket inte granskar de siffror som bolagen skickar in. SVT Nyheters granskning visar att myndigheten, trots skärpta kontroller, släppt igenom flera nya fall.

Ett företag har ökat omsättningen från strax under två miljoner till över två miljarder på ett år. Ett annat har gjort en ännu mer hisnande resa: från 47 000 till två miljarder.

”De fyller helt enkelt i olika siffror”

Om siffrorna stämmer handlar det om några av Sveriges mest framgångsrika bolag. Men det finns stora frågetecken – framför allt att bolagen lyckats mångdubbla sina intäkter på bara ett år utan några anställda, i enkla lokaler på undanskymda adresser.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Enligt experter kan denna typ av personallösa succéer i själva verket vara något helt annat: ett verktyg för omfattande kreditbedrägerier.

Om bolaget har ett bra kreditbetyg sedan tidigare så följer det med när man växer. Och med en miljardomsättning kan man enkelt köpa både teknik och byggvaror för stora summor – utan att behöva betala vid köpet.

– De fyller helt enkelt i olika siffror utan någon verklighetsförankring, för att framstå som extremt vinstdrivande och starka bolag. Och vilka leverantörer vill inte göra affärer med ett sådant bolag, sa bedrägeriexperten Anders Björkenheim till SVT i mars.

Revisionsfirma utan revisor

Då hade SVT Blekinge granskat en företagsgrupp med 108 bolag som gjort omfattande kreditköp som inte betalats, hos bland annat Telia och Mediamarkt. Ägaren dömdes i april till fängelse för grovt bokföringsbrott, en dom som överklagats.

Ett år tidigare hade SVT Västernorrland berättat om en revisionsfirma som på ett år vuxit från 48 000 till 1,2 miljarder.

Det var på pappret ett av Sveriges största revisionsbyrårer, med en liten hyreslokal på ett kontorshotell och utan några anställda – eller revisor. I dag är bolaget försatt i konkurs och konkursförvaltaren har inte lyckats komma i kontakt med styrelsen – två personer utan känd adress.

Uppläggen är möjliga eftersom små företag inte behöver ha någon revisor som slår larm om eventuella brister i bokföringen, och eftersom statliga Bolagsverket inte gör någon kontroll av siffrorna i bolagens årsredovisningar innan de registreras som företagets officiella omsättningstal. Något som Helene Thorgren, avdelningschef på Bolagsverket bekräftar.

Det innebär alltså att man kan skicka in vilka siffror som helst till er?

–  Ja, det innebär det, säger hon.

Myndigheten har infört flera nya kontroller av de uppgifter som kommer in från företagen, men man gör fortfarande inte någon kontroll av siffrorna i årsredovisningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet