Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seismologen Björn Lund kallar morgonens skalv för ”en hyfsad skakning”. Foto: SVT

Seismolog: Två explosioner intill Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 utreds som medvetna attacker. Nu kan SVT avslöja att flera svenska och danska mätstationer registrerade kraftiga undervattensexplosioner i samma område under måndagen.

– Det är ingen tvekan om att det är sprängningar eller explosioner, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet, SNSN.

Måndagens trippla läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 har skapat rubriker världen över. Enligt Nord Stream har läckagen i Östersjön orsakat skador ”utan motstycke”.

Nu visar mätningar från Svenska nationella seismiska nätet att två tydliga explosioner uppmättes intill gasledningarna under måndagen. En av dem hade en magnitud på 2,3, i likhet med en kännbar jordbävning, och registrerades på mätstationer i hela landet.

Sabotage mot Nord Stream

– Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning eller explosion. Vi hade till och med en station i Kalix som plockade upp det här, säger Björn Lund som är lektor i seismologi och föreståndare vid svenska nationella seismiska nätet  som mäter svenska jordbävningar och sprängningar.

Samma område

Den första explosionen registrerades vid klockan 02.03 på natten mot måndagen och den andra vid klockan 19.04 på måndagskvällen.

Varningarna om gasläckorna kom från Sjöfartsverket vid klockan 13.52 respektive klockan 20.41 på måndagen, då efter att fartyg upptäckt bubblor på ytan.

SVT har tagit del av koordinaterna för de uppmätta explosionerna och de är i samma område där gasläckorna registrerades.

– Det är väldigt nära de koordinater som Sjöfartsverket har registrerat. När det gäller den kraftigaste explosionen rör det sig om sex kilometers avstånd, säger Björn Lund som menar att deras mätningar vanligtvis har en felmarginal på två till tre kilometer.

”Brukar få information om sprängningar”

Senast en liknande seismologisk händelse registrerades i området var 2016. Enligt Björn Lund är det inte ett område som vanligtvis används för övningar av försvaret.

– Vi brukar få information om sprängningar som sker under vatten, men det händer att vi inte får det. I det här fallet har vi inte fått någon information.

Han vill inte spekulera i hur explosionen kan ha gått till.

– Det är väldigt oklart vad det är som har skett och det är inte min sak att kommentera. Det enda vi kan göra är att jämföra vågorna med sådant vi sett tidigare för att se vad som orsakat det. Om det är en sprängning eller något som hänt inuti röret.

Enligt Björn Lund har man vidarebefordrat informationen om explosionerna till Försvarsmakten.

Försvarsmaktens presstjänst skriver till SVT Nyheter att man inte vill kommentera uppgifterna.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2. Foto: TT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet