Branschorganisationen Kontakta menar att tusentals jobb kan vara i fara om lagskärpningen går igenom. Foto: TT

SVT erfar: Hårdare lag mot telefonförsäljare får stöd från KD

Publicerad

Regeringens lagförslag om krav på skriftliga avtal vid telefonförsäljning kommer att få stöd i riksdagen. Kristdemokraterna har bestämt sig för att ställa sig bakom skärpningen, erfar SVT.

Kravet på skriftliga avtal har varit en långbänk. Förslaget presenterades redan 2015 av en utredning som tillsattes 2013, av dåvarande konsumentminister Birgitta Ohlsson (L). Bakgrunden var SVT Nyheters granskning av oseriösa telefonbolag som lurade på äldre långa telefonabonnemang som de inte kunde ta sig ur.

Nyligen meddelade konsumentminister Per Bolund (MP) att ett lagförslag skulle läggas fram under våren. Bolund har kallat till en presskonferens på tisdagen där han väntas presentera förslaget tillsammans med biträdande justitieministern Heléne Fritzon (S).

Stöd från KD

Enligt vad SVT erfar har Kristdemokraterna bestämt sig för att ställa sig bakom förslaget, som därmed kommer att gå igenom i riksdagen. Riksdagsbehandlingen har fram till nu varit en öppen fråga sedan flera partier svängt i frågan.

Förslaget om skriftliga avtal har fått hård kritik bland annat från branschorganisationen Kontakta, som menar att tusentals jobb kan vara i fara om lagskärpningen går igenom. Även Moderaterna och Centern har varit kritiska till lagändringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telefonförsäljning

Mer i ämnet