Utrikesminister Ann Linde (S) Foto: Pontus Lundahl/TT

UD häver reseavrådan till tio länder

Uppdaterad
Publicerad

UD häver reseavrådan till tio länder i Europa.

Reseavrådan för länderna tas bort redan vid månadsskiftet.

Länderna det gäller är Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.

– Anledningen till att avrådan hävs för dessa länder är att de har beslutat att öppna för resande från Sverige och övriga EU. Det innebär att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimeras, säger utrikesminister Ann Linde (S) under en presskonferens.

Reseavrådan för de tio länderna hävs från och med den 30 juni.

– Inom Europa har det skett en positiv utveckling med lättnader av restriktioner som tidigare har inneburit hinder och risker för svenska resenärer, säger Ann Linde.

”Positiv utveckling”

För de övriga länderna i EU och Schengenområdet kvarstår avrådan till och med den 15 juli. UD kommer att ge ett nytt besked längre fram om vad som gäller efter det.

Ann Linde understryker att det nya beskedet inte innebär att situationen är som vanligt igen.

– Utgångspunkten är att UD inte kommer kunna bistå med transport till Sverige. Som en konsekvens av det bör varje resenär noga överväga om de ska göra sin resa, hålla sig välinformerad och följa lokala myndigheters rekommendationer, säger Ann Linde.

Har man symtom på sjukdom ska man inte resa alls och får man symtom under resan ska man hålla sig inomhus.

Reseavrådan till nordiska grannländer kvarstår

UD:s reseavrådan för icke nödvändiga resor till Norge, Finland och Danmark kvarstår, även för de som bor i gränsområden.

– Men jag vill understryka att det gäller icke nödvändiga resor. De överenskommelser som finns om att exempelvis arbetspendling är tillåtet står fast, säger Ann Linde.

För resor utanför EU, EES och Schengen förlängs UD:s reseavrådan till 31 augusti.

UD:s beslut att avråda från icke-nödvändiga resor till alla länder togs den 14 mars, och har gällt sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.