Ur dokumentärserien Par i Terapi Foto: SVT

SVT följer par i terapi

Publicerad

Att gå i terapi som par blir allt vanligare och i kväll börjar SVT:s dokumentärserie Par i terapi, där vi får möta flera par i deras självutlämnande samtal med psykoterapeuten Poul Perris.

– Hon blir arg och skriker och jag försöker och det spelar ingen roll vad jag säger, så blir det ju ändå fel – äh! då stänger jag av, säger Roger i första samtalet med psykoterapeuten Poul Perris.

– Då får vi väl bo på varsitt håll, trassla oss ur varandra, konstaterar Lena uppgivet i dokumentärserien.

Förändrade attityder

Det blir allt vanligare att par söker professionell hjälp. Bara i kommunal regi handlar det om ungefär 25.000 par om året. Karin Backa Sigrell och Bo Jacob Jacobson är psykologer och psykoanalytiker och har arbetat med par och familjer i över 30 år, de ser både förändrade attityder och en ökad vilja att ta emot hjälp.

– Det är mindre fult att gå i terapi nu än vad det var för ett antal år sedan och det gäller kanske lika mycket individualterapi som parterapi, säger Bo Jacob Jacobson.

– Ofta när man har fastnat är det viktigt att man öppnar upp rummet, man fastnar i sina egna tankar i sin egen värld och sin egen bild och då är det viktigt att komma till någon som kan öppna upp det, säger Karin Backa Sigrell.

”Viktigt att prata om de här frågorna”

Det kan vara svårt att våga öppna sig till och med i ett slutet terapirum, men nu ska alltså de här parens privatliv visas upp i tv. Ann Victorin är producent för Par i terapi och hon berättar om hur noggrant de gått till väga när de valt ut paren och förberett dem för vad det kan innebära.

– Alla är kloka och modiga vuxna människor som vet vad de gör. En tjej sa att ”ojoj, det här kommer att kännas som att gå naken i min lilla hemstad, men det bjuder jag på”. De är medvetna om vad de gör och de tycker precis som vi att det är viktigt att prata om de här frågorna. Och eftersom syftet är att man ska beröra och kanske inspirera den som tittar att själv prata om såna här frågor hemma så tror jag att de, och vi, tänker att vi gör något bra, säger Ann Victorin.

Går inte alltid att rädda

Terapeuterna Karin och Jacob säger att det oftast behövs mellan tre och fem samtal för att reda ut vad som gått snett. Men säger att det inte alltid behöver handla om att till varje pris undvika en separation.

– Jag vet vad vi har för målsättning och det är att i den mån det går hjälpa paret att hitta tillbaka till varandra, så att de kan leva vidare tillsammans. Men ibland går inte det och då hjälper vi dem att komma isär, säger Bo Jacob Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Par i terapi

Mer i ämnet