Ika Johannesson, Jessika Gedin och Amanda Horne är tre av dem som står som avsändare till Expressen-artikeln där de kräver förändring av SVT:s personalpolitik. Foto: SVT

SVT-medarbetarnas krav: Fler trygga anställningar

Uppdaterad
Publicerad

I dag publicerar flera medarbetare på SVT Kultur ett öppet brev i Expressen där de kräver att fler på redaktionen ska få tryggare anställningar.

– Vi har lyft på locket och nu vågar folk berätta hur det är att vara frilans och visstidsanställd på SVT Kultur, säger Amanda Horne, fackligt ombud.

Över 40 medarbetare har skrivit under det öppna brevet i Expressen. Uppropet kommer efter att de tidigare SVT-profilerna Daniel Sjölin och Lina Thomsgård berättat om hur arbetsförhållandena påverkat deras liv och arbete negativt.

– Efter det har chefer svarat och kommit med sina synpunkter. Nu vill vi som är visstidsanställda och frilansare på kulturavdelningen ge vår bild, säger Amanda Horne, fackligt ombud för Journalistförbundet.

Samtidigt är det många som inte vågat skriva under brevet.

– Det är fler som står bakom det här brevet, men vissa vågar inte skriva under eftersom man är så pass otrygg i sin anställning, säger Amanda Horne.

”Fler trygga anställningar”

Hon berättar att medarbetarna kräver att SVT förändrar sin personalpolitik.

– Vi hade ett möte med cheferna på SVT under tisdagen och de har inlett ett arbete för förändring, men vi vet inte exakt vad det innebär, säger Amanda Horne.

Vad är det för förändring ni vill ha?

– Att fler får tryggare anställningar och att arbetsmiljön blir tryggare för alla som jobbar här, säger Amanda Horne.

SVT: Vi har en bra dialog

Andreas Bedinger, chef för allmän-tv på SVT, är positiv till uppropet och menar att ledningen har en bra dialog med facket kring de här frågorna.

– De skriver om en tystnadskultur, och jag förstår vad de menar och att den kan uppstå. Men att så många har skrivit på visar ändå att de vågar, säger Andreas Bedinger.

Fast det finns personer som står bakom brevet, men som inte vågat skriva på. Hur ser du på det?

– Jag vill ha en dialog och en kultur inom SVT som bygger på feedback och att vi pratar med varandra. Där har vi chefer ett stort ansvar. Tystnadskulturen bygger på olika arbetsförhållanden, och vårt ansvar är att skicka rätt signaler om att det är okej att ifrågasätta, säger Andreas Bedinger.

Hur ska ni bli bättre på det?

– Genom att chefer och representanter för SVT har en ärlig nyfikenhet kring hur personalen har det på jobbet. Vi måste visa att vi värnar om personalen. Och om den nyfikenheten känns ärlig, då kan vi bryta tystnadskulturen.

Vad kommer att hända nu?

– Vi har redan ett pågående arbete för att få till en förändring. Det arbetet kommer vi att skissa på fram till sommaren. Vi ska titta på hur vi jobbar med de här frågorna. Det ligger i vårt uppdrag att ha olika anställningsformer, men det är viktigt att det sker på ett schyst sätt. Vi ska fila på hur SVT kan vara tydligare mot frilansare vad som gäller för de olika anställningarna, och vi ska ha bättre framförhållning när det gäller frilanskontrakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.