Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S får sitt högsta stöd i en Novusmätning sedan 2009, medan SD tappar. Partisekreterare Mattias Bäckström Johansson tar dock de lägre siffrorna i den nya mätningen med ro. Se mer i klippet. Foto: Martin Divisek/EPA/TT

SVT/Novus: Högsta stödet för Socialdemokraterna sedan 2009

Publicerad

Socialdemokraterna ser ut att ha fortsatt vind i seglen i SVT/Novus senaste väljarbarometer, där partiet får sitt högsta stöd i en Novusmätning sedan 2009. I övrigt är det framförallt små förändringar jämfört med den förra mätningen.

”37,1 är riktigt högt för S, man måste gå tillbaka till januari 2009 för att hitta ett högre stöd då de hade 38,8”, skriver Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Allt som allt är det inga större rörelser i väljaropinionen och jämfört med den förra mätningen från SVT/Novus så befinner sig förändringarna inom felmarginalen.

Ökningen för Socialdemokraterna är den största förändringen. Det är också en bra bit över höstens valresultat, då Socialdemokraterna fick 30,33 procent.

– Jag tror att det framförallt beror på att regeringen nonchalerar vanligt folk och inte minst deras privatekonomi, men jag tror också att man ger ett ganska ostabilt intryck i en orolig tid för vårt land, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till SVT.

Sverigedemokraterna får ett stöd på 16,9 procent i undersökningen och är tredje största parti, en bit efter Moderaterna som får 19,7 procent av stödet.

”M lyckas upprätthålla sitt väljarstöd trots att de nu tappar till S genom att de vinner väljare från SD, som får sitt lägsta stöd sedan juli 2019”, skriver Novus vd Torbjörn Sjöström.

Undersökningen har genomförts 2 till 29 januari 2023. Foto: Novus

SD tar siffrorna med ro

Sverigedemokraternas valresultat i höstas var 20,5 procent. Partisekreterare Mattias Bäckström Johansson tar dock de lägre siffrorna i den nya mätningen med ro.

– Jag tror att med omvärldsläget har det funnits utmaningar där det tar tid att få reformer på plats. Vi har flera förslag som vi fått ett starkt stöd i väljarkåren för, inte minst när det gäller migrationspolitik, kriminalpolitik och energipolitik. Det är reformer på gång som kommer att komma under mandatperioden, säger han, och fortsätter:

– Jag tror att när man ser resultatet av den politik som kommer att genomföras så kommer man också vara väldigt nöjd.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts 2 till 29 januari 2023. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Totalt antal intervjuer: 3539.

M: 19,7 (+0,1)

L: 3,0 (-0,8)

C: 5,0 (-0,4)

KD: 4,3 (+/- 0)

S: 37,1 (+2,4)

V: 7,4 (-0,5)

MP: 5,0 (+0,7)

SD: 16,9 (-1,5)

Annat: 1,6 (+/-0)

Osäkra: 7,3

Felmarginaler för denna enskilda mätning:

M: 1,4

L: 0,6

C: 0,8

KD: 0,7

S: 1,7

V: 0,9

MP: 0,8

SD 1,3

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.