Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna går om Sverigedemokraterna – men är inom felmarginalen: ”Ändå psykologiskt viktigt” Foto: Jonas Ekströmer/TT, David Westling/SVT

SVT/Novus: Jämn kamp om näst största parti – M större än SD

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan augusti är Moderaterna nu större än Sverigedemokraterna i SVT/Novus väljarbarometer. Siffror – som om de håller i sig – kan komma att påverka dynamiken i regeringssamarbetet.

Små rörelser i opinionen och inga statistiskt säkerställda förändringar sedan förra månaden i väljarbarometern för oktober. Men enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutson kan resultatet ändå ses som positivt för Moderaterna, eftersom de i mätningen är större än Sverigedemokraterna.

– Man ska vara försiktig med att dra säkra slutsatser med tanke på att det ligger inom felmarginalen, men för Moderaterna tror jag inte det spelar någon roll. Jag tror att man är jätteglad för det här, för psykologiskt är det oerhört viktigt att visa att man är näst största parti, säger han.

Moderaterna går om Sverigedemokraterna i den senaste SVT/Novus-mätningen. Foto: SVT/Novus

Kan påverka samarbetet

Sverigedemokraterna får 19,4 procent i undersökningen, medan 20,2 procent uppger att de skulle rösta på Moderaterna.

– Får vi se en utveckling framöver där Sverigedemokraterna tappar och Moderaterna växer så är det klart att det påverkar dynamiken i regeringen, och kan också påverka samarbetet framöver, säger Mats Knutson.

Att förändringarna jämfört med föregående månad ligger inom felmarginalen för alla partier följer enligt Novus vd Torbjörn Sjöström ett mönster av hur det brukar se ut kort efter ett riksdagsval.

– Det krävs ganska mycket för att det ska bli en stor förändring i opinionen efter ett riksdagsval. Man har gjort sitt val och kommer att ge den nya regeringen lite tid att faktiskt få börja regera, säger han.

Så gjordes undersökningen

Det är 3 514 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen, som har genomförts per telefon, SMS och post mellan den 3 och 30 oktober 2022. De har svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. De som inte svarat utgör 49 procent procent av det totala antalet tillfrågade, som var 6 828 personer.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 6 890 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.