Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter: Har varit politikens myrornas krig

Nya oväntade politiska samarbeten i kommunerna

Publicerad

Årets val ser ut att leda till ett nytt rekord i antalet blocköverskridande samarbeten i landets kommuner, några av dem mer oväntade än andra.

I tidigare SD-styrda Sölvesborg blir det nu maktskifte då M i stället vände sig till S.

– Det var förvånande för de allra flesta, säger SVT.s politikreporter Karolina Skoglund.

Efter förra valet styrdes 114 av Sveriges 290 kommuner i någon form av samarbete över blockgränserna. Redan det var fler än någonsin, men årets val ser ut att leda till ännu fler.

En av de kommuner där det nu blir maktskifte är Sölvesborg, som har kallats för Sverigedemokraternas skyltfönster.

Efter valet 2018 tog SD makten tillsammans med M, KD och det lokala SoL-partiet (Sölvesborg och Lister). Mycket tydde på att samarbetet skulle bestå, men i förra veckan stod det klart att M valt att i stället samarbeta över blockgränsen. Det nya styret består nu av M, S, C och SoL-partiet.

– Moderaterna sa att ambitionen var att fortsätta styra med Sverigedemokraterna. Men Sverigedemokraterna hade enligt dem fått storhetsvansinne. Men så låter det inte när man pratar med SD-politikern Louise Erixon som var kommunstyrelsens ordförande, säger SVT:s politikreporter Karolina Skoglund.

”Osannolikt”

Efter förra valet ingick Socialdemokraterna och Moderaterna i 27 kommunala styren och mycket tyder på att det kommer bli fler under den här mandatperioden. Trots detta är det i nuläget ganska osannolikt att detta ska återspeglas i rikspolitiken.

– S och M talar ju om att man kan styra på det här sättet i tider av krig till exempel. Nu är det oroligt i vår omvärld så vi får väl se hur det utvecklas. Men som det ser ut nu är det inte så sannolikt, säger Karolina Skoglund.

Se tre andra oväntade politiska samarbeten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.