Foto: TT

SVT/Novus: Jämnt lopp inför söndagens val

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna partierna har ett knappt övertag över alliansen inför söndagens riksdagsval, men skillnaden mellan de två största politiska blocken är så liten att det i princip är dött lopp. Samtidigt går Sverigedemokraterna mot ännu ett starkt val och har stora möjligheter att bli Sveriges näst största parti. Det här visar SVT/Novus senaste väljarbarometer och den sista inför valet.

Nu återstår endast dagar inför riksdagsvalet, och SVT/Novus väljarbarometer visar inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med föregående mätning för en veckan sedan. Det börjar bli dags att summera läget jämfört med förra riksdagsvalet och här sticker två särskilt stora förlorare ut: Socialdemokraterna och Moderaterna.

Foto: SVT Grafik

S och M stora förlorare

Socialdemokraterna ligger på 24,9 procent, 6,1 procentenheter under resultatet i förra riksdagsvalet, och det blir det sämsta valresultatet i modern historia. Moderaterna är den andra stora förloraren, med 17,7 procent skulle man tappa 5,6 procentenheter och göra sitt sämsta val sedan 2002, då partiet fick drygt 15 procent.

– Det är ju intressant att de två statsbärande partierna tappar så mycket när vi står inför ett så historiskt osäkert parlamentariskt läge. Det gör ju hela regeringsbildningen ännu mer komplicerad, kommenterar Torbjörn Sjöström som är vd på Novus.

Samtidigt är ställningen mellan blocken väldigt jämn. De rödgröna leder med 39,9 procent i denna mätning, alliansen har 38,5 procent. Det försprånget är så litet att det inte med statistisk säkerhet går att säga vilket av blocken som är störst.

Ovanpå detta berättar Torbjörn Sjöström att endast 6 av 10 väljare i den här sista mätningen säger att de är säkra på vilket parti de ska rösta på. Mycket kan alltså hända.

Inför valet framstår tre partier som tydliga vinnare. Sverigedemokraterna ligger med 19,1 procent drygt 6 procentenheter över sitt förra valresultat och blir riksdagens andra största parti. Vänsterpartiet ökar med drygt fyra procentenheter och landar i dagens mätning på 10 procent. Centerpartiet ser också ut att göra ett bra val, upp 2,5 procentenheter till 8,6 procent.

Miljöpartiet lever farligt

Bland övriga partier ser såväl Liberalerna, Kristdemokraterna som Miljöpartiet ut att klara fyraprocentsspärren, men Miljöpartiets marginal till fyraprocentsspärren är inte statistiskt säkerställd. Kort sagt riskerar Miljöpartiet enligt den här mätningen fortfarande att hamna utanför riksdagen.

– Kvällens partiledardebatt i SVT kan faktiskt bli avgörande för hur det går för Miljöpartiet, så det är ju verkligen en dramatik i det, kommenterar Torbjörn Sjöström på Novus.

Foto: SVT Grafik
 • M: 17,7 procent (-1,7)
 • L: 6,5 procent (0,3)
 • C: 8,6 procent (0,6)
 • KD: 5,7 procent (0,4)
 • S: 24,9 procent (0,6)
 • V: 10,0 procent (-0,1)
 • MP: 5,0 procent (-0,7)
 • SD: 19,1 procent (0,9)
 • Övr: 2,5 procent (-0,3)  
 • M+L+C+KD: 38,5 procent (-0,4)
 • S+V+MP: 39,9 procent (-0,2)

Inom parentes är förändring i procentenheter sedan väljarbarometern förra veckan. Förändringarna är inte statistiskt säkerställda.

Se mer i SVT:s väljarbarometer

Novus har för den här mätningen intervjuat 1 847 personer per telefon under tiden 4 september till 6 september. SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.  Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.