Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto: TT / Henrik Montgomery

SVT/Novus: Miljöpartiet tappar stöd bland unga väljare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år är det riksdagsval, och om utvecklingen fortsätter kan det bli det en rysare för Miljöpartiet. I Novus opinionsmätningar har Miljöpartiet fått resultat under fem procent sedan i slutet av förra året. Sedan valet har man tappat stort bland unga väljare.

Dansen kring fyraprocentstrecket fortsätter i den senaste opinionsundersökningen. Där får Miljöpartiet 4,3 procent, alltså fortsatt nära spärren till Riksdagen.

– De har legat där ganska länge, om man tittar på det senaste året så är genomsnittet ungefär 4,5. Ett år tidigare så var stödet drygt en procentenhet högre, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

MP-krisen

LÄS MER: Hur bra koll har du på ditt parti? Testa och se med SVT:s Ritasjälv!

”Ett år kvar”

Från Miljöpartiets sida så menar man dock att trenden går att vända.

– Så klart att det inte är roligt att se den typen av låga siffror, men vi ska komma ihåg att det är ett år kvar till valet. Vi genomför väldigt mycket bra miljöpolitik nu, vi har lagt fram flera klimatförslag i vårbudgeten och jag är övertygad om att när det kommer att få mer effekt när man ser mer av de satsningarna i människors vardag, då kommer vi också att stiga i opinionen, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind.

LÄS MER: Mats Knutsons analys: ”Språkrören drar ändå en lättnadens suck”

Tappar bland unga och stockholmare

Men för Miljöpartiet finns det också en annan trend att hålla ögonen på, man ser ut att tappa unga väljare.

Vid valet 2014 hade man stöd av 14,1 procent av de unga väljarna, siffrorna kommer från Novus eftervalsanalys.

Nu har det stödet minskat till 7,9 procent, alltså en rejäl minskning.

Vid valet 2014 hade man stöd av 14,1 procent av de unga väljarna, siffrorna kommer från Novus eftervalsanalys. Nu har det stödet minskat till 7,9 procent. Foto: SVT. Grafik: Eva Eliasson.

Och enligt Novus mätningar har stödet i Stockholm minskat från 8,7 procent strax efter valet 2014 till 5,0 procent den senaste undersökningen.

– De har tappat flest bland de unga just nu, vilket ju har varit en av deras starkaste positioner, de är inte heller påtagligt starka i Stockholm längre. Man brukade ju säga att de var ett ungt stockholmsparti – och det syns inte i siffrorna längre, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

LÄS MER: Gustav Fridolin förnekar försök att påverka Aktuelltsändning

Migrationsfrågorna möjlig förklaring

Hans egen tolkning är att regeringens politik för migration och integration ligger bakom.

– Miljöpartiet har ju fått backa i kärnfrågor. Flyktingfrågan tror jag var en väldigt avgörande del i deras politik, där de också har tappat väljare till Centerpartiet under en ganska lång period. Och att tappa sitt hjärta, som jag tror att många väljare känner där, blir problematiskt för väljarstödet.

LÄS MER: Analys: SD nu klar tvåa i svensk politik

Även här menar Miljöpartiet att trenden går att vända.

– Jag kan väl säga att det framförallt handlar om att det följer vårt allmänna opinionsläge, sedan vet vi att vi är fortsatt starka bland unga. Vi vet att bland unga är klimatfrågorna bland de viktigaste. Sedan tar det lite tid för vår politik att synas i människors vardag, säger Amanda Lind (MP).

Hur mycket tror du att Miljöpartiet har lidit av asyl och migrationsfrågan?

– Jag tror att väljarna ser att vi är med och tar ansvar i regeringen. Vi har tagit fram många förslag nu för en bättre etablering, vi tar också steg för steg för en mer human migrationspolitik. Det är det vi står för som parti och jag tror att väljarna ser att det är viktigt att vi gör båda de sakerna.

LÄS MER: Analys: Flera partier nu i krisartat tillstånd

C: Känner ett starkt stöd

I stort visar SVT / Novus majmätning inga stora förändringar. Det sammanlagda stödet för de rödgröna är 40,1 procent, medan stödet för Alliansen ligger på 37,8. Socialdemokraterna får 28,3 procent, Sverigedemokraterna är fortsatt landets näst största parti med 19,5 procent.

Moderaterna ligger oförändrat på 16,4. Kristdemokraterna ligger kvar under spärren till Riksdagen på 3,9 procent. Centerpartiets uppåtgående trend ser ut att ha avstannat, man får 12,2 procent.

– Vi ligger ju enligt den här mätningen på dubbla valresultatet så vi känner ett starkt stöd för vår politik, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

– Jag tror att det har flera olika orsaker. Dels så står vi upp för våra värderingar, vilket debatten om migration och integration har visat. Dels så är Annie Lööf en trovärdig ledare som många uppskattar. Vi har tagit många väljare inom alliansen, men också från Miljöpartiet och Socialdemokraterna, så det är flera faktorer som gör att vi står starkare än förra året.

LÄS MER: Centerpartiet hålls uppe av Annie Lööf

MP tappar till C

Sedan valet har Miljöpartiet tappat väljare bland annat till just Centerpartiet, men Michael Arthursson förefaller inte vilja att MP åker ur Riksdagen.

– Det är bra med två gröna partier i Riksdagen, säger han.

FAKTA: SVT/Novus väljarbarometer

  • M: 16,4 (+/-0)
  • L: 5,3 (+0,1)
  • C: 12,2 (-0,4)
  • KD: 3,9 (+0,5)
  • S: 28,3 (+0,1)
  • V: 7,5 (+0,1)
  • MP: 4,3 (+0,1)
  • SD: 19,5 (+0,5)
  • FI: 1,9 (-0,6)
  • Annat: 0,7 (-0,4)
  • M+L+C+KD: 37,8 (+0,2)
  • S+V+MP: 40,1 (+0,3)
  • Osäkra: 8,5

Samtliga förändringar inom den statistiska felmarginalen.

Så gjordes undersökningen

Novus har för den senaste mätningen intervjuat 3.002 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade.

Intervjuerna gjordes per telefon under tiden 17 april till 7 maj 2017.

Andelen osäkra väljare är 8,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet