För första gången är Sverigedemokraterna störst i SVT/Novus väljarundersökning. Foto: SVT

SVT/Novus: SD är största parti

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är för första gången största parti i SVT/Novus väljarbarometer. Partiet får 24 procents stöd i mätningen och ökar jämfört med förra månaden. Samtidigt tappar Socialdemokraterna och får 23,7 procent.

Sverigedemokraterna fortsätter att vinna stöd hos de svenska väljarna och för första gången någonsin är SD störst i SVT/Novus väljarbarometer. Skillnaden mellan Socialdemokraterna och SD är dock 0,3 procentenheter och inom felmarginalen. Sverigedemokraterna noterar nu sin högsta notering någonsin med 24 procent.

– Sverigedemokraterna är det enda parti som inte haft makten, direkt eller indirekt och uppfattas därför av många som enda oppositionsalternativet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Socialdemokraterna backar med 2,3 procentenheter och får 23,7 procent. S ligger dock fortfarande över bottennoteringen från januari 2012, strax innan Håkan Juholt avgick som partiledare. Både uppgången för SD och nedgången för S är statistiskt säkerställda.

”Misstroendeförklaringen sänkte S”

Två politiska händelser präglade undersökningsperioden i november och december. Den första var statsminister Stefan Löfvens (S) kritiserade intervju i SVT Agenda och den andra, hotet om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) för reformeringen av Arbetsförmedlingen.

– Vi såg hur resultatet utvecklades vecka för vecka och hur det sänkte S och höjde SD, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Socialdemokraterna tappar främst väljare till de som säger att de inte skulle rösta om det vore val i dag men väljare går även till SD och till M.

Sverigedemokraterna tar främst väljare från Moderaterna men även från Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet fortsätter att öka med 0.6 procentenheter och ligger idag på 9,9%, ett ovanligt stort väljarstöd för partiet

Fakta: Mätningen

Det är 3 994 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som svarat 55 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 262 personer.

M                        17,9 (-0,4)

L                         3,5 (+0,1)

C                         8,3 (+0,5)

KD                       6,2 (-0,9)

S                         23,7 (-2,3)

V                         9,9 (+0,6)

MP                       5,0 (+0,2)

SD                       24,0 (+2,5)

Annat                  1,5 (-0,3)

Osäkra                 5,9

Nedgången för S och uppgången för SD är statistiskt säkerställda.

Mätningen genomfördes mellan 18 november till 15 december 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.