SVT/Novus: Tjejerna väljer V och killarna väljer SD

Publicerad

Kvinnor och män drar allt mer åt olika håll politiskt och allra tydligast är det bland unga väljare. Bilden bekräftas när vi besöker Sjölins gymnasium i Stockholm som har bjudit in ungdomsförbunden till politikvecka.

– Killar frågar om EU, migration och kriminalitet medan kvinnor frågar om jämställdhet, miljö och klimat. Man märker stor skillnad, säger Johanna Strömstedt från Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna.

I SVT/Novus februarimätning är Vänsterpartiet störst bland unga kvinnor mellan 18-29 år medan Sverigedemokraterna är störst bland motsvarande grupp män.

Foto: SVT

Att kvinnor röstar mer åt vänster och män mer åt höger är känt sen länge men trots att vi blir mer och mer jämställda så ökar de politiska skillnaderna mellan könen enligt SOM-institutets senaste undersökning. Men i vissa sakfrågor är det faktiskt tvärtom.

– Det är ett lite mixat mönster här för könen har närmat sig varandra i synen på jämställdhet och satsningar på välfärden medan man har gått ifrån varandra när det gäller exempelvis migration och sex timmars arbetsdag, säger Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola.

”Jämställdhet och feminism är huvudspåret”

På Sjölins gymnasium går diskussionsvågorna höga, just idag är Centerpartiet och Sverigedemokraternas ungdomsförbund inbjudna. Frågor om jämställdhet och feminism är huvudspåret när ungdomarna själva ska förklara skillnaderna mellan killar och tjejers politiska sympatier.

– Jag tror att många killar är rädda för ordet feminism för det är kopplat till manshat, vilket inte stämmer, och då rör de sig mer mot högerpartier som inte använder sig av det ordet, säger Sofia Lannerfors, elev på Sjölins Gymnasium.

– Vi står för jämställdhet mellan könen, det är media som har målat upp den ena sidan som kvinnofientlig och den andra sidan som för jämställdhet, säger Ludvig Eriksson från Ungsvenskarna.

– Vi har flest tjejer på ledande positioner så det är naturligt att vi lockar fler tjejer än killar till vårt parti, säger Adrian Romignollo från Centerpartiets ungdomsförbund, CUF.

Fler tjejer till SD

Johanna Strömstedt påpekar att allt fler tjejer ändå söker sig till Sverigedemokraterna. Det stämmer, sett till väljargruppen kvinnor i stort är SD näst största parti i SVT/Novus väljarbarometer för februari. Det är bland unga tjejer som partiet har svårare att hävda sig.

Vad sade dina tjejkompisar när du berättade om ditt engagemang i Sverigedemokraterna?

– Att de inte ville veta av varken mig eller mina värderingar, de sa upp bekantskapen, berättar Johanna Strömstedt (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.