En minnespalm vid stranden i Khao Lak. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

SVT på plats inför ceremonin i Khao Lak: ”Mer vördnad än sorg”

Uppdaterad
Publicerad

På annandag jul är det tio år sedan flodvågskatastrofen i Indiska oceanen. Med anledning av tioårsdagen sänder SVT ett extrainsatt Gomorron Sverige, direkt från både Stockholm och thailändska Khao Lak.

SVT:s programledare Lotta Bouvin-Sundberg befinner sig redan på plats i Khao Lak i Thailand, och berättar om en lugn och eftertänksam stämning, där den tyngsta sorgen uteblir.

– Mer vördnad än sorg, skulle jag säga. Mer tid för eftertanke och att minnas, åtminstone såhär dagarna före. Det är såklart möjligt att det känns annorlunda på dagen, men så känns det i alla fall nu, förklarar Lotta Bouvin-Sundberg.

– Svenskar rör sig i grupper och söker sig ner till stranden och går runt och letar efter sina vägar, där deras anhöriga försvann. Det är väldigt lågmält helt enkelt.

Sändning från både Sverige och Thailand

SVT inleder sin direktsändning på annandagen klockan 7:55 svensk tid, växlande mellan studion i Khao Lak och Stockholm. Till Stockholmsstudion kommer gäster såsom statsminister Stefan Löfven, ärkebiskop Antje Jackelén och seismolog Reynir Bödvarsson för att prata bland annat om Sverige beredskap för en liknande händelse i framtiden.

I studion i Khao Lak kommer vi att få möta svenskar som SVT mötte på plats redan för tio år sedan, och höra dem berätta om hur livet har kunnat gått vidare.

– Härifrån Thailand har vi framförallt överlevande och anhöriga. Deras berättelser, minnen och erfarenhet skiljer sig mycket från varandra. Alla är olika människor som har varit med om det här, och alla har olika sätt att bearbeta sin sorg och fortsatta leva. Det tror jag att vi kommer att kunna visa på ett fint sätt, att det finns många olika sätt att sig vidare, säger Lotta Bouvin-Sundberg.

Tyst minut på stranden

Klockan 11 svensk tid, vilket motsvarar klockan 17 i Thailand, inleds den svenskledda minnesceremonin i Khao Lak, där Sveriges ambassadör Klas Molin samt barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér kommer att tala. SVT sänder hela ceremonin, där omkring 400 svenskar väntas delta.

– De flesta som kommer hit har varit tillbaka förut. Det är inte första gången de kommer tillbaka. Jag tror att de som kommer hit till tioårsdagen är de som tycker att det känns bra att uppmärksamma årsdagen. Det finns naturligtvis lika många som inte vill göra det. För dem som är här är det inte så svårt. Det känns bara bra och välgörande för dem, inte jättetungt, säger Lotta Bouvin-Sundberg.

Efter minnesstunden hålls en ljusceremoni på stranden, följt av en tyst minut i solnedgången. Valet av platsen för ceremonin bidrar starkt till stämningen, berättar Lotta Bouvin-Sundberg.

– Den här delen av Khao Lak, där minnesceremonin hålls på stranden och det hotell vi sänder ifrån, är den del av norra Khao Lak som drabbades hårdast. Det är den del som är mest öde. Man kan stå och titta i mil åt båda håll utan att se ett annat hotell. Det finns inga försäljare, ingen musik, inga vattenskotrar, inget tingeltangel alls. Det bidrar ju till den här friden.

”Hoppas vi kan bidra  på ett värdigt sätt”

SVT sänder både det extrainsatta Gomorron Sverige och minnesceremonin direkt i såväl SVT 1 som SVT World, liksom självklart här på webben i SVT Play. Sändningarna leds som sagt av Lotta Bouvin-Sundberg på plats i SVT:s studio i Khao Lak.

– Jag hoppas att jag ska kunna förmedla de känslor och stämningar som var då och vad som har hänt sedan dess, på ett respektfullt sätt men ändå så att vi förstår hur enormt stor den här katastrofen var. Ingen annan katastrof har krävt så många svenskars liv. Jag hoppas bara att vi kan bidra på ett värdigt och klokt sätt, så att man förstår vad det verkligen var som hände, säger Lotta Bouvin-Sundberg.

Gomorron Sverige sänder extra i SVT1 och på SVT Play kl 7.55 – 12.20 från Khao Lak i Thailand

Ett urval av innehållet:

8.00 – 9.00 Lotta Bouvin-Sundberg är på plats på stranden i Khao Lak och möter föräldrar som förlorat barn och barn som mist syskon Seismologen Reynir Bödvarsson i Stockholm om katastrofen och hur vi skulle klara den i dag.

9.00 – 10.00 Niclas blev svårt skadad under tsunamin och har också återvänt för tioårsdagen. I Stockholm finns Anders som räddade honom. Johan von Schreeb talar om katastofarbetet och vad vi har lärt oss och Sara Hedrenius om sorg och krisarbete.

10.00 – 11.00 Susanne flyttade till Thailand efter att hon mist sina döttrar i tsunamin. På årsdagen möter du henne och hennes vän skådespelaren Kjell Bergqvist. Ärkebiskopen Antje Jackelén medverkar från Stockholm.

11.00 -12.00 Minneshögtid på stranden i Khao Lak.

12.00 – ca 12.30 Tyst minut från stranden i Khao Lak. Samtal från studion i Stockholm med bland andra statsminister Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år efter flodvågskatastrofen

Mer i ämnet