Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Spekuleras mycket i vad Turkiet egentligen vill uppnå med kraven” – Hör SVT:s korrespondent i Turkiet Tomas Thorén. Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent: Erdogan vill framstå som stark

Uppdaterad
Publicerad

President Recep Tayyip Erdogan använder maktstriden i Nato för att vinna politisk mark på hemmaplan. En ”seger” för Turkiet kan få effekter inte bara för Sverige och Finland, utan för Erdogans valframgångar.

– Det skulle få honom att framstå som en stark ledare som får andra länder att ge vika, säger Tomas Thorén, SVT:s korrespondent i Turkiet.

Sveriges och Finlands Natoprocess väntas ta veckor. Bromsklossen är Turkiet som kritiserats ländernas koppling till ”terrorister” i organisationerna YPG och PKK.

Nu menar flera analytiker att Natoutspelet snarare rör sig om en utstuderad politisk strategi.

– Turkiet försöker använda situationen för att vinna gehör för nationalistiska underströmningar på hemmaplan. Det här väcker starka känslor och det finns ett starkt stöd, säger Tomas Thorén, SVT:s korrespondent i Turkiet.

Tillgång till stridsflyg

Stefanie Babst, tidigare chef för Natos offentliga diplomati, är inne på samma spår.

– Han har ett val framför sig och Turkiets ekonomi är ganska usel. Han vill visa prov på ledarskap och att han är en ledargestalt, sa hon i SVT:s Agenda.

Erdogan uppges också vilja sätta press på USA – som likt Sverige infört vapensanktioner mot Turkiet.

– Det spekuleras i om detta handlar om att få USA att lätta på sanktionerna, och på så sätt få tillgång till stridsflyget F16, säger Tomas Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.