Enligt meteorologen Nils Holmqvist är det runt fem grader kallare än vad det brukar vara. Bilden till höger är en tittarbild tagen i Skellefteå på onsdagen. Foto: SVT/Privat/Laila Johansson

SVT-meteorologen: ”Passa på och njut, nu försvinner vårvärmen”

Uppdaterad
Publicerad

För den som hoppats att vårvädret ska inta landet ser den senaste prognosen dyster ut. Nu kommer nämligen kylan tillbaka, och till helgen blir det ostadigt väder i stora delar av landet.

– Passa på att njuta av solen och värmen, för det blir kyligare framöver, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Vår? Ja. Vårväder? Nja. Av den senaste prognosen att döma ser de kommande dagarna ut att bli kalla och blåsiga, med ostadigt väder och viss risk för nederbörd.

– Det blir ostadigt i helgen. Det är svårt att veta var i landet regn och snö kommer landa. I södra Sverige blir det närmre 5 än 15 grader, säger Nils Holmqvist.

Enligt honom är det runt fem grader kallare än det brukar vara.

Nästa helg då? Får vi någon värme då?

– Kanske, men än så länge finns det inga tydliga tecken på att någon värme kommer in.

Nordliga vindar för ner kallare luft och temperaturen sjunker i början av nästa vecka. Foto: SVT

Regn och snö

Redan ikväll rör sig ett smalt band med regn och snö i norra Sverige, och längst i norr kan det bli ner mot 20 minus. I slutet av helgen ser molnen ut att hopas, och mer regn och snö drar ner över landet. i Götaland och Svealand bortsett från Dalarna kan det bli regnigt.

– I helgen går det utför för vårvädret. Det kan finnas en risk för halka, men det är svårt att säga, säger Nils Holmqvist.

Först kommer värmen

Innan kylan kommer kan solen faktiskt titta fram – och i södra Sverige kan årets hittills högsta temperatur uppnås.

– Torsdag och fredag kan bli årets varmaste dagar. Då kan vi få temperaturer över 17 grader i södra Sverige, säger Nils Holmqvist.

Men samtidigt som solen tittar fram, ser det också ut att bli ganska blåsigt.

– Det gäller att hitta en plats i lä om man vill njuta av en kaffe i solen. Men om man hittar det kan man kanske till och med unna sig årets första glass, säger han.

Troligtvis blir det ganska splittrad och lätt nederbörd under fredagen, med värme och blåst i syd. Soligt även uppe i norr. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.