Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen kan det bli en riktigt varm sommar i år igen. Foto: SVT/TT

SVT:s meteorolog tror på ännu en varm sommar

Uppdaterad
Publicerad

Högtryck och värme – där har ni ingredienserna som kan komma att dominera den svenska sommaren. Det visar SVT-meteorologen Nitzan Cohens preliminära prognos.
– Det ser ut att bli en sommar som drar åt det varmare hållet, säger han.

Vad det blir för väder i sommar är det många som redan nu undrar över. Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen kan högsommaren göra en visit redan i slutet av maj eller början av juni.

Perioden efter, det vill säga från någon vecka eller två in i juni, kan bli något ostadigare med både regn och lägre temperaturer. Det finns därför risk för ett mindre festligt midsommarväder.

– Det mest sannolika är att vi får en klassisk svensk sommar lagom till midsommar med regnskurar på sina håll, säger Nitzan Cohen.

Varmt i juli och augusti

I mitten av sommaren ser det ut som att flera högtrycksryggar avlöser varandra – som i sin tur kan resultera i högre temperatur. Vilken period som blir varmast går i nuläget inte att klarlägga helt säkert. Därför syftar hans sommaröversikt till perioden juli-augusti som helhet.

– De enskilda år bakåt i tiden som bäst motsvarar förutsättningarna vi har i år har haft sin varmaste period från mitten av juli men med tyngdpunkt i augusti. Men juli skulle lika gärna kunna bli den varmaste månaden, säger Nitzan Cohen.

Risk för nya skogsbränder

Förra sommarens torka och skogsbränder är fortfarande färskt i minnet hos många. Tyvärr visar den preliminära prognosen att ett liknande scenario kan drabba delar av landet även i år eftersom det tidvis väntas bli högtrycksbetonat och varmt. 

– Vissa platser, kanske framförallt i de östra delarna av landet riskerar att drabbas av torka som ökar risken för skogsbränder, säger Nitzan Cohen.

Men till skillnad från förra året då det föll väldigt lite regn i vissa delar av landet, finns det i år större chans att värmeåskväder och kraftiga regnskurar drar in söderifrån.

– Det ser ut som att det kan regna mer den här sommaren än vad det gjorde i fjol, säger Nitzan Cohen avslutningsvis.

Läs hela Nitzan Cohens säsongsresonemang för sommaren 2019 här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.