SVT:s valkompass har ställt frågor till 2 500 politiker runt om i landet.

SVT:s unika valkompass – din hjälp inför valet 2018

Uppdaterad
Publicerad

Nu lanseras SVT:s valkompass för 2018. För första gången innehåller den svar från företrädare i 290 kommuner och 20 landsting.

– Vår valkompass är unik. Ingen annan har tidigare gjort en lokal valkompass som täcker in hela landet, säger Kristofer Sjöholm, projektledare för valkompassen.

Testa dig själv med SVT:s valkompass!

Runt 2 000 företrädare och mer än hundra olika politiska partier ingår i SVT:s valkompass som nu innehåller svar från företrädare för kommuner och landsting. Valkompassen publiceras på svt.se men i år har också Sveriges radio och ett tiotal nyhetsorganisationer fått möjlighet att publicera den.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har ställt frågor till alla partiföreträdare, ordförande eller ansvarig för partier lokalt i kommuner och landsting. Vi har hela vintern och våren jagat politiker, säger Kristofer Sjöholm.

SVT har identifierat lokala frågor

Även att leta fram vilka politiska frågor som är intressanta för Sveriges 290 kommuner och 20 landsting har tagit lång tid.

– Fyra personer på SVT har under hösten och vintern jobbat med att identifiera frågor som är specifikt intressanta för varje kommun, säger Kristofer Sjöholm.

”Fokuserar på att spegla hela landet”

Under årets val har SVT satsat på att synliggöra hela Sverige, något som valkompassen är en del av.

– Med de lokala valkompasserna hoppas vi ge människor en bra bild av vad de politiska partierna står för i frågor som ligger nära deras vardag. SVT:s valsatsning fokuserar mycket på att spegla hela landet, säger Eva Landahl, programchef och ansvarig för SVT:s valsatsning.

Vill du komma i kontakt med Valkompassens redaktion? Skicka ett mejl till valkompass@svt.se

Så här gjorde vi

Det här är första gången som SVT gör en lokal valkompass för kommun- och landstingsvalet. Kompassen är uppbyggd på samma sätt som riksdagsvalskompassen, dvs besökaren tar ställning till ett antal politiska påståenden och kompassen ger då en indikation vilket partis politik som ligger närmast.

För att veta hur kompassen ska fungera måste SVT samla in svar från de lokala partiföreträdarna. Vi skickar alltså samma frågor som finns i kompassen till alla partier som är representerade idag i respektive kommun och landsting. Och det är deras svar som hjälper oss kalibrera kompassen.

På samma sätt har vi ställt frågor till riksdagspartierna centralt. Rikspartierna har bland andra frågor tagit ställning till frågan ”Sverige ska ta emot färre flyktingar”, medan partiernas lokala företrädare har fått frågan ”Vår kommun ska ta emot färre flyktingar” 

Det är från dessa svar som vi har sammanställt den statistik och de uppgifter som ligger till grund för artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet