SD växer ännu mer bland manliga väljare, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Foto: TT

SVT:s Valu: SD största parti bland män

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har pekat ut kvinnor som en målgrupp man satsat stort på inför valet, men det är bland männen som partiet vinner störst framgång, enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu.

I undersökningen är SD med smal marginal det populäraste partiet hos gruppen män, med 24 procent.

Grafik: Så har olika väljargrupper röstat

Det politiska landskapet har skiftat stort sedan förra valet – i varje fall i vissa väljargrupper, enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu, som alltså inte är något slutgiltigt resultat.

Val 2018 – #dinröst

I gruppen män har Sverigedemokraterna (SD) vuxit med hälften jämfört med förra Valun, och får nu 24 procent av rösterna där. Det gör SD till det populäraste partiet bland svarande män, om än med liten marginal.

SD får stöd av en procentenhet fler än Socialdemokraterna (S), som får stöd av 23 procent av de svarande.

V starkare hos kvinnor

Bland kvinnor får SD betydligt lägre stöd: 13 procent, vilket är mindre än hälften av de 28 procent av kvinnorna som stöder S. Däremot växer SD även bland kvinnor och får stöd av tre procentenheter fler än förra gången.

Vänsterpartiet går fram starkt bland kvinnor och vinner tio procent av väljarna där jämfört med sex procent år 2014.

SD framåt bland äldre

Även bland äldre, gruppen 65 och äldre, vinner SD mycket mark enligt Valun. Totalt får SD stöd av 19 procent i den gruppen jämfört med tolv procent för fyra år sedan.

Moderaterna tappar stort bland äldre och får nu 15 procent jämfört med 24 procent vid det förra valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet