Dött lopp mellan Alliansen och rödgröna i SVT:s Valu – SD näst störst

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu, ser det ut att bli dött lopp mellan de rödgröna och Alliansen. Skillnaden är endast 0,2 procentenheter till Alliansens fördel. Sverigedemokraterna får 19,2 procent av rösterna, enligt prognosen.

SVT:s vallokalsundersökning ger en prognos för hur svenskarna har röstat baserat på intervjuer med 10 000 – 15 000 väljare under valdagen och förtidsröstningen.  

Socialdemokraterna blir största partiet med 26,2 procent av rösterna, enligt prognosen. Sverigedemokraterna är det näst största partiet med 19,2 procent och Moderaterna tredje störst med 17,8 procent.

Miljöpartiet är farligt nära spärren i Valun med 4,2 procent. Kristdemokraterna är en bra bit över spärren med 7,4 procent.

Skillnaden mellan det rödgröna blocket och Alliansen är endast 0,2 procentenheter. De rödgröna får 39,4 procent och Alliansen 39,6 procent i Valun.

Moderaternas Valu-resultat på 17,8 procent innebär en nedgång med 5,5 procentenheter sedan valresultatet 2014. Socialdemokraterna får 4,8 procentenheter mindre än förra valet. Sverigedemokraterna ökar med 6,3 procentenheter i SVT:s Valu jämfört med valresultatet 2014.

Övriga partier får 1,8 procent, enligt prognosen.

Baserat på Valu-prognosen skulle de rödgröna få 140 mandat, Sverigedemokraterna 68 och Alliansen 141.

11 808 personer svarade på SVT:s Valu-enkät i år.

SVT rapporterade · Sverige går till val

Vad är det egentligen som hänt mandatmässigt? Här är några sammanfattande punkter:
  • Centerpartiet har tappat ett mandat till Sverigedemokraterna efter att ett valdistrikt i Västra Götaland råkade rapportera in till landstingsvalet i stället för riksdagsvalet.
  • Dock skiljer det enbart sju röster - vilket gör att C skulle kunna få tillbaka mandatet.
  • Nya ställningen nu mellan blocken är 144 till de rödgröna och 142 till Alliansen.
Totalt är det bara sju röster från ett valdistrikt i Västra Götaland i riksdagsvalet som gör att ett mandat just nu går till Sverigedemokraterna i stället för Centerpartiet. Det enligt en uträkning som en matematiker på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, har gjort för Sveriges Radio Ekot.
- Det kan skilja på bara ett par röster. Det kan till och med bli lika, och då säger lagen att det är lotten som avgör vem som får det sista mandatet, säger Svante Linusson till radion.
 
07.24
Hej och välkomna till SVT:s direktrapportering på dagen då Sverige går till riksdags-, kommun- och landstingsval. Här kommer du att kunna följa det som händer under dagen.
07.25
Det här ett historiskt svårt läge när Sverige går till val i dag, skriver SVT:s politikreporter Love Benigh. 
 

ANALYS: Historiskt svårt läge när Sverige går till val

SVT NyheterValkampanjerna är över. Nu väntar en nagelbitarkväll för partimedlemmarna och sympatisörer. För det är inte bara helt öppet hur det ska gå i valet, det är minst lika ovisst vad som kommer hända sedan.
07.27
 Om du fortfarande inte vet hur du ska rösta i dag kan vi tipsa om SVT:s Valkompass.
 
07.32
Alla förtidsröster är ännu inte räknade, men enligt valmyndigheten pekar det mesta på att antalet är rekordstort. 
 

Var tredje väljare har förtidsröstat i år

SVT NyheterMånga har förtidsröstat i år. På lördagen låg antalet förtidsröster på 34 procent av de som är röstberättigade i kommunvalet, och ännu är inte alla förtidsröster räknade.
07.42
Kl 08.00 öppnar vallokalerna. Kl 07.55 börjar SVT:s sändning "Sverige röstar" med direktrapporter från 11 orter över hela landet. De flesta partiledare kommer till studion. Först ut är liberalernas Jan Björklund - kl 8.20.
07.49
SVT sänder direkt stora delar av dagen. Så här ser valdagen ut på SVT.
 

Svenskarna går till valurnorna – Så här ser valdagen ut

SVT NyheterRunt om i landet gör miljontals svenska medborgare sig redo för att rösta i valen till riksdag, kommun och landsting. SVT bevakar dagen med partiledarna och andra gäster med start 07.55.
07.52
  

Det är stort intresse internationell för det svenska valet. Amerikanska CNN, brittiska The Guardian, franska Le Monde, norska VG, danska Politiken – listan kan göras lång på alla utländska medier som just nu uppmärksammar Sverige.

– Det är ett helt annat val nu än tidigare. Det är betydligt mer spänt och mycket är ju kopplat till flyktingkrisen 2015, säger Hanne Skartveit, politisk redaktör på Norska VG på telefon.
 

Så rapporterar omvärlden inför det svenska valet

SVT NyheterDet svenska valet får just nu stor plats i utländska massmedier. Framför allt när det gäller Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas framgångar. – Det är ett helt annat val än tidigare och intresset är stort, säger Hanne Skartveit, politisk redaktör på norska Verdens Gang, VG.
 

 

07.57
Jag gör som Jimmy Åkesson jag kommer inte att följa er i dag. Hoppas (vet) att ni kommer att bli fällda i granskningsnämden.
Svt är ett hot mot demokratin.
Hej Anders. Tråkigt att du inte tänker följa vår rapportering, men roligt att du hittat till sajten. När det gäller granskningsnämnden var det för att undvika en fällning som ansvarig utgivare bedömde att det var nödvändigt att markera avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hanna-stjarne-star-bakom-var-utgivares-bedomning

SÅ BLIR VALRESULTATET ENLIGT SVT:S VALU

Visa

Vänsterpartiet  9,0 (+3,3)

Socialdemokraterna  26,2 (-4,8)

Miljöpartiet  4,2 (-2,7)

Sverigedemokraterna  19,2 (+6,3)

Kristdemokraterna  7,4 (+2,8)

Centerpartiet  8,9 (+2,8)

Liberalerna  5,5 (+0,1)

Moderaterna  17,8 (-5,5)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet