66 procent av de tillfrågade svarade att de kommer att rösta på samma parti. Foto: TT

SVT-Sifo: Många osäkra väljare inför nyvalet

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av väljarna kommer att byta parti eller är osäkra på vad de ska rösta på i nyvalet.

Det visar en ny opinionsundersökning från Sifo som SVT låtit göra.

1.603 personer har intervjuats i undersökning och bland annat fått svara på frågan ”Kommer du att rösta på samma parti i extravalet 2015 som du gjorde i riksdagsvalet 2014, eller byta parti?”.

66 procent av de tillfrågade svarade att de kommer att rösta på samma parti, 14 procent säger att de kommer att byta parti och 20 procent svarade att de fortfarande är osäkra.

Decemberöverenskommelsen

– Det här visar att läget är ganska öppet trots att det bara är tre månader från föregående val och öppnar upp för rörelser som kan överraska partierna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SVT.  

Viktigt att sticka ut i valrörelsen

Toivo Sjörén påpekar dock att den mesta rörligheten sker inom respektive block, men att resultatet ändå har stor vikt för enskilda partier. Att det i valrörelsen är av högsta vikt att få fram just sina enskilda frågor.   

Bland Allianspartiernas väljare svarade 12 procent  att de kommer att byta parti och hos Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiets väljare svarade även där 12 procent att de kommer att byta parti till nyvalet.

Hos Sverigedemokraternas väljare säger hela 19 procent att de kommer byta parti.

– Men det här är ändå ingen indikation på att de kommer att gå dåligt för Sverigedemokraterna. Det är ett parti vars väljare har en stor rörlighet och de kan mycket väl få väljare från andra partier.

Högt valdeltagande

I undersökningen ställde man också frågan om hur troligt det är att man kommer att rösta i nyvalet överhuvudtaget.

Här kunde de intervjuade ge svar på en skala från 1-10, där 1 betydde att man var helt säker på att man inte kommer att rösta och 10 betydde att man var helt säker på att rösta.

Här svarade hela 88 procent att de var helt säkra på att de kommer att rösta den 22 mars, vilket pekar på att valdeltagande kan bli högt. Det var något fler kvinnor än män, 90 procent respektive 86 procent, som sade sig vara absolut säkra på att de kommer att ta sig till vallokalen.

– Man ska komma ihåg att väljare tenderar att alltid överdriva sitt röstdeltagande. Men resultaten tyder ändå på att det finns en väldigt hög röstbenägenhet inför nyvalet. Konflikterna inom svensk politik i dag verkar mobilisera alla olika väljargrupper, säger Toivo Sjörén.

Fakta: Undersökningen

1603 personer svarade bland annat på dessa två frågor:

  • Hur troligt är det att du kommer att rösta i extravalet 22 mars 2015?

Absolut säker på att inte rösta: 2%

Absolut säker på att rösta: 88%

Övriga svar: 10%

  • Kommer du att rösta på samma parti i extravalet 2015 som du gjorde i riksdagsvalet 2014 eller kommer du att byta parti?

Kommer att rösta på samma parti: 66%

Kommer att byta parti: 14%

Vet ej: 20%

Summa: 100%

Källa: SVT/Sifo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet