Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraternas väljarstöd fortsätter öka. Foto: SVT

SVT/Verian: SD jämnstora med regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna når sin lägsta notering sedan slutet på 2019. Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att öka i opinionen, detta enligt SVT/Verians väljarbarometer för december.

– Jag tror att väljarna uppskattar en tydlig röst mot religiös extremism, antisemitiska och homofobiska budskap, säger Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för SD.

Sverigedemokraternas väljarstöd fortsätter öka trots mycket kritik under senaste månaden, det visar decembers väljarbarometer. Partiet får sin högsta notering sedan mars 2020 och är det enda parti som tydligt ökar under de senaste månaderna.

Med 22,5 procent i väljarstöd är de nästan jämnstora med de tre regeringspartierna M, L och KD tillsammans.

– Regeringsunderlagets tydliga vinnare är Sverigedemokraterna som nu nästan är lika stora som de tre regeringspartierna tillsammans. Sverigedemokraterna kombinerar sitt regeringsinflytande med en aktiv roll som oppositionsparti och agendasättare, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian.

Moderaterna tappar

Samtidigt fortsätter Moderaternas nedgång i opinionen att hålla i sig. Sedan valet har väljarströmmarna från M främst gått över till S och SD. Var åttonde M-väljare från valet 2022 skulle idag rösta på SD.

Bland småpartierna sker endast mindre förändringar. Värt att notera är dock att Liberalerna gör sin lägsta notering sedan Johan Pehrson tillträdde som partiledare. 

Ingen av förändringarna sedan förra mätningen är statistiskt säkerställda. Foto: SVT grafik

S lägsta notering på ett år

Socialdemokraterna har länge haft ett stabilt stöd på mellan 36 och 38 procent, men gör nu sin lägsta notering sedan november 2022. Även om nedgången inte är statistiskt signifikant, finns det tecken på att Socialdemokraternas starka stöd börjar mattas av.

Jämför man Tidöpartierna med oppositionen leder oppositionen med drygt 6 procentenheter. Det innebär att försprånget nästan är hälften så stort som i Verians mätning från i augusti. 

SÅ HÄR GÖRS UNDERSÖKNINGEN:

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18 – 84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

December månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 27 november – 10 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.